Католическа Църква

РЕЧ НА АПОСТОЛИЧЕСКИЯ НУНЦИЙ ЗА НАЗНАЧАВАНЕТО НА МОНС. СТРАХИЛ КАВАЛЕНОВ, 20.01.2021, СОФИЯ

 
Моите поздравления към монс. Страхил, новия избран Никополски епископ, избран от Папа Франциск за нов пастир на епархията, която след времето на комунистическото управление беше реорганизирана и ръководена с особена заслуга в продължение на близо 25 години от Н.Впр. монс. Петко Христов до смъртта му на 14 септември м.г. В продължение на 2 години монс. Страхил беше близък сътрудник, като Генерален викарий, на монс. Петко. С него проведе стажа си за епископ. Другата голяма школа като пастир той завърши като енорийски свещеник във Велико Търново и Габрово.  
 
 
Защо Светият Отец Франциск, сред толкова много добри и свестни свещеници от Никополската епархия – и българи, и от други националности, - избра за епископ точно монс. Страхил? Не знам, но имам голяма улика. След апостолическата визита в България Папа Франциск, на 11 май 2019 г., ме помоли със свое писмо да благодаря на организаторите на посещението и уточни: Специални благодарности на отец Страхил Каваленов, който толкова успешно се справи като преводач и в същото време, ми даде прекрасно свидетелство за апостолско усърдие. 
 
 
 
Мнозина се питат какво нунцият е оценил у монс. Страхил. Не искам предварително да правя светец монс. Страхил – Господ ще се погрижи, ако той го заслужи, - но видях признаци, които ме отведоха към него. Освен главния, който е неговото „пастирско усърдие“, всеотдайността към своето свещеническо служение без пестене на енергия и време, като се старае да бъде пастир на всички, без разлика от политическа принадлежност или социална класа. Освен това, видях неговата голяма култура, най-вече в историческите науки – аз съм историк, – и неговото международно измерение. Учил е в България, Полша, Швейцария и в Рим. Знае 8 езика.
 
 
Като епископ и нунций искам да дам на монс. Страхил някои препоръки: 
 
Гледай на епархията не на първо място като на структура – макар че ще трябва да я укрепиш и обновиш, - а като на общност от хора, като се вглеждаш в младежите, отделните свещеници и бедните, които нарастват като брой. 
 
 
Не стой затворен в епископския дом, срещай се с хората, по възможност в преки контакти, независимо дали са миряни, или свещеници, католици или от друга религиозна принадлежност, българи или чужденци. Никой не трябва да се чувства пренебрегнат от теб. 
 
 
Гледай винаги напред. Миналото е в нас, със светлини и сенки. Съхрани доброто от миналото, но гледай към настоящето и бъдещето. Времената се менят. Не догонвай историята, а се старай да изграждаш, доколкото ти се полага, историята, заедно с миряните и свещениците от Никополската епархия. 
 
Монс. Анселмо Гуидо Пекорари
Апостолически нунций в България