Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК НАЗНАЧИ НОВИЯ НИКОПОЛСКИ ЕПИСКОП

 
Апостолическата Нунциатура, заедно с Междуритуалната епископска конференция на Католическата църква в България и Никополски диоцез (епархия) съобщават, че Светият Отец Папа Франциск назначава за Никополски епископ, Високопреподобния монсиньор Страхил Каваленов. Досега той изпълняваше длъжността Апостолически администратор на овакантения престол на същия диоцез (епархия), както и енорийски свещеник във Велико Търново и Габрово.
 
Монсиньор Страхил Каваленов е роден на 25 март 1966 г. в село Разград (област Монтана). Получава образованието си в класическата гимназия в столицата и Историческия факултет на Софийски университет. Ръкоположен е за свещеник в Белене (Никополски диоцез) на 18 април 2009 г. след като завършва теология в Папския Латерански университет в Рим. От 2009 г. е енорийски свещеник на енория „Блажена Дева Мария на броеницата“ във Велико Търново, а от 2012 г. на енория „Блажен Евгений Босилков“ в Габрово. През 2018 г. е назначен за Генерален викарий на Никополски диоцез от Негово Високопреосвещенство монсиньор Петко Христов, като остава на този пост до 14.09.2020 г., ден на кончината на Никополския епископ. На същата дата Светия Отец Папата го направи Апостолически администратор на овакантения престол на Никополски диоцез.
 
 
БИОГРАФИЯ НА ПРЕПОДОБНИЯ МОНС. СТРАХИЛ КАВАЛЕНОВ
 
Монс. СТРАХИЛ ВЕСЕЛИНОВ КАВАЛЕНОВ е роден в село Разград (област Монтана) на 25 март 1966 г., където е прекарал и детството си. След това се премества в София, където живее около 20 години и се дипломира в Класическата гимназия. Освен български език, говори италиански, полски, френски, руски, латински и старогръцки.
 
През 1992 година завършва история в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.
 
Учи философия и теология в Лугано (Швейцария), в Краков (Полша) и в Рим, в Папския Латерански университет, където през 2009 г. получава бакалавърска степен.
 
На 18 април 2009 г. е ръкоположен за свещеник в Никополски диоцез (епархия).
 
От 2009 г. е енорийски свещеник във Велико Търново, а през 2012 г. става енорийски свещеник и в Габрово.
 
През 2018 г. е назначен от монс. Петко Христов за Генерален викарий на Никополски диоцез.
 
На 14 септември 2020 г. е назначен за Апостолически администратор на Никополски диоцез.
 
На 5 октомври 2020 г. е удостоен с ордена “Кръст за заслуги” на Суверенния Малтийски орден.