Католическа Църква

СЪОБЩЕНИЕ

Католическата църква в България съобщава, че на 17 януари 2021 г, неделя, от 15 часа в конкатедралата „Св. Йосиф“ монс. Румен Станев ще бъде ръкоположен за помощен епископ на Софийско-пловдивски диоцез и титулярен епископ на Симидика. Ритуалът по ръкоположението ще бъде ръководен от Негово Високопреосвещенство монсиньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивски диоцез, а останалите съслужващи епископи са монсиньор Христо Пройков, епарх на Софийска епархия „Йоан XXIII”, и монсиньор Киро Стоянов, епископ на Скопски диоцез, като в ръкоположението ще участва и апостолическият нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари. На Светата литургия ще присъстват също свещеници, монаси и монахини от трите католически епархии. Официална покана е отправена до Българската православна църква, Президенството, представители на Народното събрание, на Министерски съвет, на Столична община, и останалите религиозни вероизповедания в България, както и членове на дипломатическия корпус.
 
За съжаление поради епидемиологичните мерки няма възможност да поканим всички, които искат да бъдат съпричастни с този празник. Достъпът до църквата ще бъде ограничен за гости с покани. Каним всички католици и колеги журналисти да проследят церемонията на YouTube канала на енория „Свети Йосиф“, където ще излъчваме на живо с четири камери HD. Линкът, на който да се свържете е: https://m.youtube.com/user/SvJosif
 
Това е историческо събитие за Католическата църква в България, тъй като за първи път Папа Франциск назначава помощен епископ с постоянно седалище в София, както и епископско ръкоположение в столицата след дълги десетилетия.
 
Церемонията по ръкоположението е древен ритуал, по време на който трима епископи възлагат ръцете си над новия владика, произнасяйки специална молитва. Двама свещеници държат Евангелието над главата на избраника, защото негова задача ще бъде да проповядва Божието слово. След това на новия епископ тържествено се връчват пръстен, Евангелие, митра и жезъл. Той бива помазан, като знак на пълнотата в участието на свещенството на Христа. В началото на церемонията ще бъде прочетена и папската була, с която Светият отец Папа Франциск назначава отец Румен Станев за епископ.
Пресслужба на Католическата църква в Българи