Католическа Църква

СВЕТИЯТ ПРЕСТОЛ ИЗДАДЕ ДЕКРЕТ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА НОВИЯ ОРДИНАРИАТ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Светият Престол издаде Декрет за въздигането на Персоналния ординариат на Светата Дева от Уолсингхам за англиканите, пожелали да встъпят в Католическата църква. Това беше съобщено в изявление на Прес-службата на Ватикана за новия ординариат за Англия и Уелс.

 

В него се казва: „Съгласно Апостолическата конституция „Anglicanorum coetibus”, издадена от папа Бенедикт ХVІ (4 ноември 2009 г.) и след внимателни консултации с католическата Епископска конференция на Англия и Уелс,  Конгрегацията за доктрината на вярата днес реши да бъде създаден Персонален ординариат в Англия и Уелс за тези групи англикански духовници и миряни, пожелали да встъпят в пълно видимо общение с Католическата църква. „Декретът постановява ординариатът да носи името Персонален ординариат на Светата Дева от Уолсингхам и негов патрон да бъде блажения Джон Херни Нюман.”

 

Кардинал Уилям Левада, префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, оповести съобщението в събота, като отбеляза, че създаването на ординариата е „важен исторически момент от живота на католическата общност в страната”.

 

В съобщението на Ватикана се уточнява, че тази структура „има за цел от една страна да съхрани високо ценената литугична, духовна и пастирска традиция на Англиканската църква, а от друга страна – желанието на тези групи от вярващи и тяхното духовенство да бъдат напълно интегрирани в Католическата църква”.

 

В събота бяха ръкоположени и първите свещеници в новия ординариат, които преди това са били анликански епископи. Това са отец Ендрю Бърнам, отец Кийт Нютън и отец Джон Броудхърст. По предложение на Бенедикт ХVІ за първи ординарий на новата общност беше определен отец Нютън. Кардинал Левада обясни, че тримата духовници ще имат за задача да наблюдават вероизповедната подготовка на първата група англикани от Англия и Уелс, които ще бъдат приети в Католическата църква, заедно с техните пастори на Великден”. Те също ще „наблюдават духовната подготовка на новите католически духовници, които се очаква да бъдат ръкоположени около Петдесетница”.

 

В съобщението на Ватикана се отбелязва също така, че „инициативата за издаването на Апостолическата конституция и въздигането на този персонален ординариат е резултат от желанието на множество англикани, декларирали, че споделят общата Католическа вяра, както тя е изразена в Катехизиса на Католическата църква и които приемат Петровото служение като нещо, което Христос е възложил на Църквата. За тях настъпи време да изразят своето вътрешно единство във видимата форма на пълното общение”.

 

Кардиналът потвърди, че това е „изключително радостно събитие както за самите духовници, така и за цялата църква”.

 

Тримата новоръкоположени свещеници са женени и имат деца. В съобщението на Ватикана по този въпрос се обяснява, че „по доктринални причини Църквата няма при никакви обстоятелства да разреши женени мъже да бъдат ръкополагани за епископи. Но Апостолическата конституция позволява, при определени обстоятелства, бивши англикански женени епископи да бъдат ръкоположени за свещеници”.

 

Ръководителят на новия ординариат Кийт Нютън е женен за Джил Донинсън от 1973 г. Те имат три деца и един внук. Кийт Нютън и неговата съпруга встъпиха в Католическата църква на 1 януари 2011 г. В четвъртък, два дни преди да приеме свещенство, Кийт Нютън беше ръкоположен за дякон. Преди това той е служил като англикански свещеник от 1976 г. и като епископ на Църквата на Англия от 2002 г.

 

Папа Бенедикт ХVІ също изпрати своя благослов до тримата новоръкоположени свещеници.

 

 

(на снимката новият Ординарий - отец Кийт Нютън)  

 

 

Източник: www.zenit.org