Католическа Църква

СКРЪБНА ВЕСТ

Малко след 6ч. тази сутрин след боледуване в болницата в Русе почина Негово Високо Преосвещенство Епископ Петко Христов.


Епископската Конференция поднася своите дълбоки съболезнования на духовенството и верните на Никополската Епархия. По-късно ще бъде дадено съобщение за погребението.


Бог да го прости! Вечна и блаженна да бъде паметта му!


Епископ Христо Пройков 

 

 

 

Кратка биография

 

Негово Високопреосвещенство епископ Петко Христов бе 25-ти Никополски епископ. Роден е на 9 октомври 1950 г. в с. Велчево, Великотърновско, на 15 декември 1985 г. е ръкоположен за свещеник от епископ Самуил Джундрин. През 1990 г. дава първите си обети в Ордена на Отците Францисканци - Конвентуалци, а вечни обети на 15 декември 1993 г. Служил е в енориите в гр.Белене и в с.Трънчовица.

 

На 18 октомври 1994 г. е обявен от папа Йоан Павел II за Никополски епархиен епископ. На 6 януари 1995 г. е ръкоположен в римската базилика "Св.Петър" във Ватикана от Негово Светейшество папа Йоан Павел II. От 2001 година е президент на „Каритас България“

По време на управлението на монс. Петко Христов Никополска епархия възстанови напълно пастирската си дейност и я разшири. Бяха открити нови енории, ремонтирани и построени нови църкви.

 

Вечен покой дай му Господи и вечна светлина да го озари!

Нека в мир да почива!