Католическа Църква

БЕНЕДИКТ ХVІ ЩЕ БЕАТИФИЦИРА ЙОАН ПАВЕЛ ІІ НА 1 МАЙ


Ватикана: На 1 май, неделята след Великден и неделя на Божията благодат, Бенедикт ХVІ ще отслужи месата с обреда за беатификацията на Йоан Павел ІІ във Ватикана.


Според писмото, разпространено от конгрегацията за Светците „днес, 24 януари, Бенедикт ХVІ - по време на аудиенция дадена на кардинал Анджело Амато, префект на Конгрегацията за светците - упълномощи дикастерията да обяви декрет за чудо, което се твърди, че е извършено с посредничеството на божия раб Йоан Павел ІІ (Карол Войтила). С това приключва процеса за беатификация.


„Добре известно е, че с папска благословия, случаят започна преди края на петгодишния период, които настоящите норми установяват, че трябва да се преминали от смъртта на Божия раб. Това решение бе подтикнато от великата слава на святост, на която папа Йоан Павел се радваше през живота си, от неговата смърт и след неговата смърт. Във всички други случаи, нормалните канонични условия, що се отнася до случаите на беатификация и канонизация се следват напълно.


Между юни 2005 г. и април 2007 г. първичното диоцезно изследване беше извършено в Рим, придружено от вторично изследване в различни други диоцези, на неговия живот, добродетели, слава на светец и чудеса. Юридическата валидност на тези канонични процедури бяха признати от Конгрегацията за светците с декрет от 4 май 2007 г. През юни 2009 г., като изследваха относителните „позиции”, девет от богословите консултанти на дикастерията изразиха своята позитивна оценка по отношение на героичната природа на добродетелите на Божия раб. През ноември, следвайки обичайната процедура, „позициите” бяха изпратени за оценка на кардиналите и епископите от Конгрегацията за светците, които дадоха своето съгласие.


На 19 декември 2009 г., Бенедикт ХVІ упълномощи обявяването на декрет за героичните добродетели на Йоан Павел ІІ.


С оглед на беатификацията на Божия раб, постулаторът на този случай прикани Конгрегацията за случаите на светците да проучат възстановяването от болестта на паркинсон на сестра Мария Пиер Норман, сестра от Общността на монахините на католическото майчинство.


Както е обичайно, подробният акт на регулярно установеното канонично изследване, заедно с детайлните доклади от медицински и юридически експертизи, бяха предадени за научно изследване от медицински консултанти на Конгрегацията за светците на 21 октомври 2010 г. Експертите на конгрегацията, след като изучиха показаната цяла документация с тяхното обичайната старателност, изразиха своето съгласие за научно необяснимото изцеление. На 14 декември богословите консултанти, като изследваха заключенията, постигнати от медицинските експерти, пристъпиха към богословска оценка на този случай и единодушно признаха уникалността, първенството и хоровата природа на призоваването, направено към Божия раб Йоан Павел ІІ, чието посредничество е било ефективно за това изумително изцеление.


Накрая, на 11 януари 2011 г. обичайната сесия на кардиналите и епископите от Конгрегацията за Светците се свика. Те изразиха своето единодушна одобрение, че вярват, че възстановяването на сестра Мария Пиер е било чудодейно, постигано е от Бог по един научно необясним начин, с посредничеството на великия папа Йоан Павел ІІ, доверително призован от самата сестра Симон и много други вярващи”.