Католическа Църква

СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ХРИСТИЯНСКАТА ОБЩНОСТ И СЕМЕЙСТВОТО

Следвайки традицията, на 9 януари сутринта, по повод честването на Празника Кръщение Господне, папата отслужи в Сикстинската капела меса, по време на която кръсти двадесет и едно новородени момчета и момчета, деца на служители на Ватикана и Светия престол.


В проповедта си папата обясни как чрез Кръщението кръстените стават част от „взаимния обмен на любов в Бога между Отца, Сина и Светия дух. Чрез моите действия Божията любов ще се излее върху тях и ще ги отрупа със своите дарове. Чрез потапянето във водата вашите деца стават част от живота на Исус, Който умря на кръста, за да ни освободи от греха и с възкресението си разруши смъртта”.


„Дарявайки ни вяра, Господ ни дава най-ценния дар на живота, най-истинската и най-красива причина да живеем … вярата е велик дар, чрез който Той ни дарява вечен живот, който е истинският живот. … Приемайки Кръщението, тези деца са белязани с неизличим духовен печат, с „характер”, който вечно ще съществува като вътрешно доказателство, че те принадлежат на Господа, който ни превръща в членове на Неговото мистично тяло – Църквата. Ставайки част от Божия народ, днес тези деца започват своето пътешествие, което ще бъде пътуване към светостта и следването на  Исус. Този знак е поставен вътре в тях като кълн на величествено дърво, което трябва да получи възможността да израсте.”


„Разбира се, след това трябва да последва свободно и изпълнено със съгласие придържане към този живот на вяра и любов и затова след Кръщението децата трябва да бъдат наставлявани във вярата, напътствани в мъдростта на Светото писание и учението на Църквата, така че кълновете на вярата, които днес те получиха, да могат да израстат и да постигнат пълна християнска зрялост.”


Папата продължи: „Църквата, която днес ги приветства сред своите чада трябва, заедно с родителите и техните родители да поемат отговорността да придружават децата в тяхното пътуване и развитие. В съвременния социален контекст, в който институцията на семейството е поставена на много изпитания и трябва да се възправи срещу много трудности, за да може да изпълни своята мисия да образова във вярата, сътрудничеството между християнската община и семейството е по-необходимо от всякога. Липсата на стабилни културни ориентири и бързата и постоянна трансформация на обществото значително затруднява изпълнението на образователните задачи. По тази причина енориите трябва да положат всички необходими усилия, за да подкрепят семействата – малките домашни църкви – в тяхното задължение да предават вярата”, завърши Светия отец.


След като отслужи утринната меса в Сикстинската капела, папата се появи на прозореца на своя кабинет за молитвата „Ангел Господен” пред няколко хиляди поклонници, събрани на площад св. Петър.


Светият отец обясни, че с днешния празник Кръщение Господне завършва Рождественския литургичен цикъл. Той отбеляза, че „Тайнството на Христовия живот е видимият знак за това, че Неговото въплъщение е най-висшето проявление на любовта на трите Божествени лица. След това тържествено събитие творческите, изкупителните и светителски действия на Пресветата Троица намират все по-пълен израз в обществената мисия на Исус, в Неговото учение и чудеса, в страстите и възкресението Му”.


„Наистина Той е Месията, Сина Божи, Който, излизайки от водите на река Йордан, направи възможно възраждането в Духа и откри пътя за тези, които искат това, да станат Божии чада. Неслучайно всеки кръстен човек, със своето християнско име, става отново дете – това е непогрешимият знак, чрез който Свети Дух „преражда” човека в лоното на Църквата”


Бенедикт ХVІ отбеляза, че „Кръщението е началото на духовния живот, който достига своята пълнота чрез Църквата. Чрез това тайнство, когато църковната община се моли и предава новото дете на Бога, родителите и роднините приветстват новопокръстеното и са призвани да го подкрепят по пътя на неговото развитие и християнско израстване. Това е голяма отговорност, която произхожда от великия дар! По тази причина искам да насърча всички вярващи да преоткрият красотата на това да бъдеш кръстен, да принадлежиш на великото семейство на Бог, и да носят радостното свидетелство на вярата, от която израстват плодовете на добротата и хармонията”.


Източник: Vatican Information Service