Католическа Църква

БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА НА ПАПА ФРАНЦИСК ЗА 2019 ГОДИНА

Новата 2019 година ще бъде изпълнена с ангажименти за Папа Франциск, съобщиха от пресслужбата на Светия Престол. Щастливи сме да отбележим, че в програмата на Светия Отец е и Апостолическото Пътуване в България и Македония от 5-и до 7-и май. През тази година Папата ще бъде също на Световната младежка среща в Панама и Мароко. Както вече бе оповестено официално на 13 декември м.г. едновременно от пресслужбата на Светия Престол, официалният сайт на Епископската конференция и пресслужбите на Президентството и на Министерския съвет, в България Светият Отец ще посети градовете София и Раковски. Одобрената от Папата програма ще бъде допълнително оповестена своевременно.

 

 

Светият Отец е избрал за мото на своето пътуване в България заглавието на енцикликата на Св. Папа Йоан XXIII „Мир на земята“ (Pacem in terris), което показва неговото желание посещението му в страната ни да бъде под знака на мира. Онзи мир, толкова скъп на сърцето на монсеньор Анджело Джузепе Ронкали (бъдещ Папа Йоан XXIII), прекарал десет години от мисията си в България в началото на миналия век. Това силно желание на Папа Франциск да се моли за Мира именно тук, в нашата страна, е категоричен знак за стойността на мира в нашия регион и по нашите земи, където от векове съществува традиционното религиозно съжителство на много различни вероизповедания. Този мирен съвместен живот обаче е възможен само с Божията благодат и с усърдието на нашите молитви и личен ангажимент. Именно затова в официалното лого на Апостолическото пътуване на папа Франциск в България, което също бе оповестено, е изобразено земното кълбо, върху което нашият регион е озарен от особена благодатна светлина, а глобусът е обгърнат от надписа на цитираната по-горе Енциклика на Св. Папа Йоан XXIII „Мир на земята“, на български и латински. Придружават ги две ръце, които символизират грижите и молитвата за опазването на мира на земята, които зависят от всеки от нас, докато нашият регион по Божия милост съхранява мира, пази го и го разпространява. Цветовете на логото са в тоновете на бългасрския трибагреник и на флага на Ватикана.
 

 

Както ясно бе заявено в официалното съобщение на Светия Престол, желанието на Папата е да посети София и Раковски, което също ясно подсказва решението на Светия Отец да отговори на поканата на българските власти, с които ще се срещне в столицата при пристигането си на 5-и май в неделя и намерението му да се моли заедно с представители на Католическата общност в гр. Раковски, най-вероятно на следващия ден 6-и май, понеделник. В останалото време от посещението Папата ще отдели специално внимание за среща и разговори с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и с представители на другите религиозни общности.

 

 

Приканваме духовенстовото на Католическата църква в България молитвено да насърчава поверените верни към по-усърдна молитва и жертви за успешното осъществяване на Апостолическото посещение на Светия Отец в нашето Отечество. Нека този дар на Папския благослов, който ще получи всеки от нас, а и нашата Родина, да ни помогне да укрепнем във вярата и да донесе обилни благодати на мир, здраве и благоденствие за народа ни!