Католическа Църква

СВЕТОВНА МЛАДЕЖКА СРЕЩА В КРАКОВ - БЪЛГАРСКАТА ГРУПА

Днес, 23 юли голяма българска група младежи заминава за участие в Световната младежка среща с Папа Франциск в Краков, Полша.

 

Срещата ще премине под мотото: „Блажени милосърдните, защото те ще бъдат помилвани“ /Матей 5:7/.

(Виж пълния текст на посланието публикувано тук на 30.09.2015 г.

http://catholic-bg.org/?act=news&do=detailed&id=674 )

 

Младите католици са около 350 на брой и са от енориите на трите католически епархии в България: Никополска епархия, Софийско-Пловдивска епархия и Католическата екзархия. Младите хора, които ще вземат участие в срещата, са придружени от двадесет и трима свещеници и монахини, които служат в епархиите. Младежите преминаха много сериозна духовна подготовка за тази среща. Всички те са поклонници, тръгнали на среща с Папата и с други младежи от цял свят, с които ги обединява общата им вяра в Исус Христос.

 

По време на младежките дни, които ще бъдат открити официално на 26 юли с тържествена литургия, отслужена от Кардинал Станислав Дживиш, младежите ще участват в молитвени срещи; специален катехизис, изнесен за тях от Апостолическия Екзарх монс.Христо Пройков; поклонение в Светилището на Божието Милосърдия и изповед; фестивал на младежите; Кръстен път и др.

 

Папа Франциск ще пристигне в Краков на 27 юли, а младежите ще го посрещнат между тях на 28 юли със специална церемония и празник.

 

На 30 юли, събота, младежите ще се отправят пеша към Campus Misericordiae /Лагера на Милосърдието/ мястото, където ще се проведе срещата им със Светия Отец Папата. Той ще отслужи Молитвено бдение, в което ще се включат всички млади хора. Младежите ще чуят свидетелства на други младежи от целия свят. Ще пренощуват на спални чували. В неделя 31 юли, в 10 ч. Папа Франциск ще отслужи света литургия за всички млади хора. След нея предстоятеля на на Римокатолическата Църква ще обяви годината и мястото на следващата Световна младежка среща и ще закрие срещата в Краков.

 

Българските поклонници се очаква да се завърнат в България на 2 август 2016 г.

 

Росица Златева