Католическа Църква

ОТКРИВАНЕ НА XIV РЕДОВНА ГЕНЕРАЛНА АСАМБЛЕЯ НА СИНОДА НА ЕПИСКОПИТЕ СИНОДА НА ЕПИСКОПИТЕ

На 5 октомври бяха открити заседанията на XIV редовна Генерална асамблея на Синода на епископите, които ще продължат от 4 до 25 октомври 2015 г. Те се провеждат под надслов: „Призванието и мисията на семейството в Църквата и съвременния свят.“ На 4 октомври в базиликата „Св. Петър“ беше отслужена и месата за откриването на Синода на епископите.
Представител на Епископската конференция на Католическата църква в България е Н.Впр. Монс. Георги Йовчев.


Встъпително обръщение на папа Франциск

Във встъпителните си думи, изказани спонтанно при откриването на Генералната асамблея на Синода на 5 октомври сутринта, папа Франциск напомни на събраните епископи за „необходимостта да напредваме заедно в дух на колегиалност и синодалност“. Папата припомни на всички присъстващи епископи, че целта на Синода е развитие на диалога за семейството и наръчи епископите свободно да изразяват мнението си.

„Синодът не е нито конференция, нито парламент или сенат“, отбеляза папата и допълни, че това не е форум „за преговори и сделки“. Папата напомни, че Синодът е израз на Църквата: Църквата, която напредва заедно, четейки реалността с очите на вярата“.

Синодът, поясни папата, е „закрито пространство, в което действа Св. Дух“ и посочи трите причини за това: Той е воден от Бог, Който винаги изненадва; Който е създал закона и съботата за човека, а не обратното; и Който е по-велик от нашата логика. Единственият път, посочи папата, е следването на Св. Дух.

В изказването си папа Франциск обърна внимание, че в хода на дискусиите присъстващите следва да проявят три качества: апостолска смелост, смирение и уверена, вдъхновена от Евангелието, молитва.

„Без вслушването в Бог, всички наши думи ще бъдат само „думи“ които не отговарят на очакванията и са излишни. Без да се оставим да бъдем водени от Св. Дух, всички наши решения ще бъдат само „декорация“, която вместо да въздига Евангелието, го скрива“.

В заключение папата благодари на всички присъстващи отци, включително на пресата, и призова в своята молитва подкрепата на Св. Дух и застъпничеството на Светото семейство.



Архиепископът на Париж: „Ако очаквате радикална промяна в учението на Църквата, ще бъдете разочаровани“.

На 5 октомври следобед в прес-службата на Ватикана беше проведена първата пресконференция, посветена на откриването на асамблеята на Синода на епископите. Участие в нея взеха началникът на пресслужбата отец Федерико Ломбарди, италианският архиепископ Бруно Форте, унгарският кардинал Петер Ердьо и френския кардинал Андре Вентроа.

На пресконференцията всички участници се съгласиха, че лидерите на Църквата трябва да се вслушат във вярващите и да разграничат най-добрите начини, по които да подкрепят семейството и живота на семейството. Но те потвърдиха, че това не означава приемането на доктринални промени.

Кардинал Вентроа сподели, че проповедите на Светия отец на вечернята в събота и на месата в неделя са били въведение към дейността на Синода. Той сподели първото си впечатление, че „сред участниците има голямо многообразие в мненията, което намира израз в единството около папа Франциск“.

Папата, посочи кардиналът, ни призова „да бъдем открити към Словото Божие, към другите и към реалността на семейството. Обществото ни изживява голяма трансформация и мисията на Църквата е да съпроводи тези промени“.

Кардиналът обаче каза: „Ако мислите, че това означава радикална промяна в доктрината на Църквата, ще бъдете разочаровани“. Но кардиналът обърна внимание, че Синодът е изиграл голяма роля в насърчаването на диалога по темите, свързани със семейството, в отделните енории.

Архиепископ Форте също се спря на надеждата дискусиите и решенията на Синода да помогнат на Църквата да върви заедно със своя народ. Синодът, посочи той, има две цели: да представи Евангелието на семейството и да предложи реална пастирска подкрепа на семействата. „Времената се менят, променят се и ситуациите и затова Църквата не може да остане безчувствена към тези промени“.

Говорейки за семейството, той напомни на присъстващите, че ролята му е да бъде място, където се изучава начина на живот в общност. Той също така спомена, че в своето Relatio Синодът се опитва да следва изработения работен документ (Instrumentum Laboris) и да се обърне към предизвикателствата от институциите, като подчерта, че е било съвпадение, че евангелският текст на месата при откриването на Синода е било посветено на неделимостта на брака.

На пресконференцията беше поставен въпросът за мнението на африканските епископи, като Кардинал Ердьо посочи, че гласът на африканските епископи е бил „твърде силен“ и се спря на специфичните нужди на техния континент, които са от полза за останалите. В тази връзка напомни, че Св. Отец ще направи първото си апостолическо посещение в Африка от 25 до 30 ноември, когато ще посети столиците на Кения, Централноафриканската република, и Уганда.


Източник: www.zenit.org