Католическа Църква

ПОСЛЕДЕН ДЕН ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПАПА ФРАНЦИСК В САЩ

Среща с жертвите на сексуално насилие 
 
28 септември 2015 г., последният ден от апостолическото пътуване на папа Франциск в САЩ, започна със среща в Семинарията „Св. Карло Боромео“ с жертви на сексуално насилие, извършено от духовници, членове на техните семейства или учители, когато те са били малолетни. Групата се състоеше от петима възрастни – трима мъже и две жени, придружени от кардинал Шон Патрик О’Мали, архиепископ на Бостън и председател на Комисията за защита на непълнолетните, създаден по решение на папата. По време на срещата, която продължи около половин час, Франциск изслуша техните разкази, поздрави ги поотделно и направи към тях специално обръщение, в което се казва:
 
„Благодаря ви за смелостта да бъдете тук“, започна той. „Думите не могат напълно да изразят скръбта ми за насилието, което сте преживяли. Вие сте скъпи Божии чеда, които винаги трябва да могат да разчитат на нашата защита, нашата грижа и нашата любов. Дълбоко съжалявам, че вашата невинност е била погазена от хора, на които сте имали доверие. … Дълбоко съжалявам, че тези от вас, които са били малтретирани от духовници, когато сте съобщили за това, не сте били чути и не са ви повярвали. Бих искал да ви уверя, че Св. Отец ви слуша и ви вярва. Дълбоко съжалявам, че има епископи, които не са изпълнили своите задължения да защитават децата. Изключително тревожно е да се знае, че има случаи, в които дори епископите са били насилници. Обещавам ви, че ние ще следваме пътя на истината, докъдето и да ни доведе той. Духовниците и епископите ще бъдат държани отговорни, когато злоупотребяват или не успяват да защитят децата.
 
 
Събрали сме се тук, във Филаделфия, за да честваме Божия дар на семейния живот. В семейството на нашата вяра и в нашето човешко семейство греховете и престъпленията на сексуално насилие над деца повече не могат да бъдат държани в тайна от срам. Сега, когато честваме Юбилейната година на милосърдието, вашето присъствие, което е още по-щедро заради преживяната от вас болка и гняв, разкрива милостивото сърце на Христос“.
Среща с епископите от САЩ
 
 
След тази среща, Светият отец отново се върна към въпроса за сексуалното насилие в началото на своето обръщение пред триста американски епископи, които се присъединиха към Световната среща на семействата.
 
 
„Дълбоко ме огорчават разказите, страданията и болката на малолетните и непълнолетни лица, станали жертви на сексуално насилие, извършено от свещеници. Изпитвам срам, че лицата, натоварени с грижата за малолетните, са злоупотребили с тях и са им нанесли тежки поражения. Дълбоко съжалявам за това. Бог плаче. Престъпленията и грехът на сексуално насилие над малолетни и непълнолетни повече не могат да бъдат пазени в тайна; и аз гарантирам, че Църквата полага всички възможни усилия за защитата на малолетните и обещавам, че виновниците ще бъдат подведени под отговорност. Жертвите на насилие са се превърнали в същински вестители на надежда и служители на милосърдието; смирено дължим нашата благодарност на всеки един от тях и на техните семейства за проявената от тях смелост да хвърлят Христовата светлина върху злото на сексуалното насилие на малолетни и непълнолетни.“
След това папата се спря на въпроса за семейството, като произнесе реч, често импровизиранои спонтанно, в която се фокусира върху характеристиките на семейството в съвременното общество и мисията на епископите. Той повтори, че като пастори, те не трябва да се страхуват да бъдат сред семействата, с всички техни проблеми и възможности, тъй като „християнство, което прави малко на практика, докато постоянно говори за своето учение, е опасно дебалансирано“.
 
 
 
Среща със затворници
 
 
След срещата с епископите, папата отпътува с хеликоптер към Изправителния център в Къран-Фромхолд, най-големият мъжки затвор във Филаделфия, където са затворени 2800 души. Папата се срещна със сто от тях, в присъствието на директора на Центъра.
След като изслуша поздравленията на представители на задържаните, папата благодари на присъстващите и ги приветства с кратко обръщение, в което им благодари за възможността да сподели с тях този момент от техния живот. „За вас това е труден период, изпълнен с борба. Знам, че този момент е болезнен не само за Вас, но и за вашите семейства и за цялото общество. Всяко общество, всяко семейство, които не могат да споделят или да приемат на сериозно болката на своите деца, които гледат на тази болка като на нещо нормално или очаквано, е общество „осъдено“ да остане заложник на себе си, жертва на тези неща, които са причинили тази болка. Тук съм като пастир, но преди всичко като брат, които иска да сподели вашето положение и бъде част от него. Дойдох, за да се помолим заедно и да възложим на нашия Бог всичко, което ни причинява болка, но и всичко, което ни носи надежда, за да получим от Него силата на възкресението.“
 
 
 
Заключителна меса за Световната среща на семействата
 
 
Стотици хиляди души взеха участие в заключителната литургия за осмата Световна среща на семействата, отслужена от папа Франциск във Филаделфия. По време на събитието архиепископ Винченцо Палия, председател на Папския съвет за семейството, обяви, че следващата среща ще бъде проведена в Дъблин, Ирландия, през 2018.
 
 
В своята проповед папа Франциск отбеляза:
„Вярата отваря „прозорец“ за присъствието и делата на Духа. Тя ни показва, че както щастието, светостта винаги е свързана с малките жестове. „И който ви напои с чаша вода в Мое име, защото сте Христови, истина ви казвам, няма да изгуби наградата си“, казва Исус. Тези малки жестове са тези, които научаваме у дома, в семейството, те се загубват сред всички останали неща, които вършим, но те правят всеки ден различен. Това са тихите неща, извършвани от майките и бабите, от бащи и дядовци, от децата. Те са малките знаци на нежността, съчувствието и състраданието. Като топлата вечеря, която очакваме да получим вечер или ранния обяд, очакван от някого отишъл рано на работа. Жестовете у дома. Като благословът преди лягане или прегръдката след връщане от тежък работен ден. Любовта се показва в дребните жестове, във вниманието към дребните всекидневни знаци, които ни карат да се чувстваме у дома. Вярата израства, когато е живяна и формирана от любовта. Затова и нашите семейства, нашите домове, са нашите истински домашни църкви. Те са мястото, в което вярата става живот и където животът става вяра.
 
 
Исус ни казва да не отхвърляме тези дребни жестове. Той иска да ги окуражи, да ги разпространи. Той иска от нас да израстваме в живота, в нашия всекидневен живот, като насърчава всички тези дребни знаци на любовта като знаци на Неговото собствено любящо и действено присъствие в нашия свят. Така че можем да се запитаме: Опитваме ли се да живеем този живот в нашите домове, в нашето общество? Какъв е светът, в който искаме да живеят нашите деца? Не можем да си отговорим на тези въпроси сами. Духът е Този, които ни предлага отговор като част от голямото човешко семейство. Нашият общ дом повече не може да търпи разделенията. Острата необходимост от защитата на нашия дом включва усилието да въведем цялото човешко семейство в устойчивото и интегрално развитие, защото знаем, че нещата могат да бъдат различни. Нека нашите деца открият в нас пример и насока за общение! Нека децата ни открият у нас хора, способни заедно с другите да превърнат в цветя семето на доброто, посято от Отца“.
 
 
Папата при отпътуването от САЩ: „Благодаря на Господ, че ме направи свидетел на вярата на хората в тази страна“.
 
 
След края на литургията, папата отпътува с автомобил до летището във Филаделфия, откъдето се завърна Рим.
 
 
„Не е лесно да се говори за едно житейско пътуване! Но тяхната честност и смирение пред Господа показва красотата на семейния живот в цялото му богатство и разнообразие. Моля се нашите молитви и размисли за значението на семейството за здравето на обществото да вдъхновят семейства да продължат да се стремят към святост и да виждат Църквата като свой постоянен спътник, независимо от предизвикателствата, с които се сблъскват“.
 
 
Папата благодари на всички, взели участие в организацията на неговото пътуване във Вашингтон, Ню Йорк и Филаделфия. „Особено вълнуваща за мен беше канонизацията на Св. Джуниперо Сера, който напомня на всички нас призванието да бъдем мисионерски ученици, развълнувах се от срещата с нашите братя и сестри от други религии на Кота Нула, на това място, което говори толкова силно за тайната на злото. Но ние знаем със сигурност, че злото никога няма последната дума, че милостивият Божи замисъл на любовта и мира побеждава всичко“.
Папата помоли вицепрезидента Джо Байдън да предаде неговата искрена благодарност към президента Обама и членовете на Конгреса и го увери в своите молитви за американския народ. „Тази земя е благословена с огромни дарове и възможности“, посочи папата. „Моля се всички вие да бъдете щедри и добри управители на човешките и материални ресурси, които са ви поверени“.
 
 
„Благодаря на Господ, че имах възможност да стана свидетел на вярата на хората в тази страна, която се доказва от моментите на молитва и от многобройните дела на милосърдие. Исус казва в Писанието: „истина ви казвам: доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили“. Вашата грижа към мен и вашата щедрост са знак за вашата любов към Исус и верността ви към Него. Свидетелство за това е и вашата грижа за бедните, болните, бездомните и имигрантите, защитата ви на живота на всеки един от неговите етапи, вашата загриженост за семейния живот. По този начин вие приемате Исус, а грижата ви един за друг е доказателство, че Исус живее сред вас.“
 
 
„Скъпи приятели, прегръщам всички вас в Господа и ви поверявам на майчинската грижа на непорочната Мария, патрон на Съединените щати. Ще се моля за вас и вашите семейства, моля и вие да се молите за мен. Бог да благослови всички. Бог да благослови Америка!“.
 
 
Източник: Vatican Information Service