Католическа Църква

ПАПАТА ПОВТОРИ ИЗВИНЕНИЕТО НА СВОИТЕ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ ЗА ГРЕХОВЕТЕ НА КАТОЛИЦИТЕ ПО ВРЕМЕ НА КОЛОНИЗАЦИЯТА НА АМЕРИКА

На 8 юли 2015 г. папа Франциск пристигна в Боливия, която е втората спирка от неговата обиколка в Латинска Америка. След официалното посрещане, папата направи на 9 юли сутринта обръщение пред Втората световна среща на народни движения, като по изключение се отклони от предварително подготвения текст и се спря на греховете, извършени от католици по време на колонизацията на Америка.

На международната конференция участваха представители на работниците, коренното население и други пренебрегвани обществени групи. В обръщението си пред тях папата каза:

„Да кажем НЕ на новите и старите форми на колониализма. Да кажем ДА на срещата между народите и културите. Блажени миротворците.“

След това Светият отец добави:

„Тук искам да се спра на един важен въпрос. Някои могат с право да кажат: „Когато папата говори за колониализма, той пренебрегва определени действия на Църквата“. Казвам тези думи пред вас със съжаление: много големи грехове са били извършени срещу коренното население на Америка в името на Бог. Това беше признато и от моите предшественици, това беше отбелязано от CELAM (Съвета на латиноамериканските католическите епископи) и аз бих искал да го повторя. Подобно на св. Йоан Павел ІІ, моля Църквата да „коленичи пред Бог и да измоли прошка за миналите и настоящите грехове на нейните синове и дъщери.“ Искам също да добавя, и по този въпрос искам да съм напълно ясен, следвайки св. Йоан Павел ІІ: смирено моля за прошка, не само заради прегрешенията на Църквата, но и за всички престъпления, извършени срещу коренното население по време на т. нар. завладяване на Америка“.

След това, отклонявайки се от подготвения текст, той добави: „Наред с това искане на прошка, в името на справедливостта, бих искал да отдадем дължимото на свещениците и епископите, които са се противопоставили на логиката на меча със силата на кръста. Имало е грях. Имало е грях и то в изобилие, и за това ние искаме прошка. Но също така, където се е умножил грехът, там благодатта е била изобилна, благодарение на тези хора, които са защитили справедливостта за коренното население.“

Той поощри своите слушатели - „и вярващи, и невярващи“ - да помислят за свещениците и монасите, които „са проповядвали и продължават да проповядват Благата вест на Исус със смелост и кротост, с уважение и смирение“.

Някои от тях, каза той, „често са стояли редом до коренното население и са помагали на техните народни движения, включително до мъченическата смърт“.


Когато президентът Ево Моралес приветства папата в сряда, Моралес спомена тези исторически грехове на Църквата, като каза, че „в множество исторически ситуации“ Църквата е била „ползвана за надмощие, подчинение и потисничество.“

Папа Франциск продължи с наблюдението, че има хора, които се опитват да отрекат заслугите на Църквата в историята на Латинска Америка.

„Църквата, нейните синове и дъщери, са част от идентичността на народите на Латинска Америка“, каза той. „Има сили, както тук, така и в други страни, които биха искали да заличат тази идентичност, защото нашата вяра е революционна, защото нашата вяра е предизвикателство към тиранията на мамона“.

Папа Франциск продължи мисълта си за мъчениците от колониалната епоха като спомена и мъчениците на нашето време.

„Днес сме поразени, когато наблюдаваме как в Близкия изток и на други места по света много от нашите братя и сестри са преследвани, измъчвани и убивани, заради вярата им в Исус“, каза той. „Това също трябва да бъде отхвърлено: в тази трета световна война, която сега изживяваме, се случва същински геноцид, и на него трябва да бъде сложен край.


Източник: www.zenit.org
Снимки: Osservatore Romano