Католическа Църква

ПУТИН И ПАПАТА ОБСЪДИХА КОНФЛИКТА В УКРАЙНА И БЛИЗКИЯ ИЗТОК

На 10 юни 2015 г. следобед папа Франциск прие на аудиенция президента на Руската федерация Владимир Путин, по време на която двамата обсъдиха конфликта в Украйна. Срещата, която се проведе в библиотеката на Апостолическия дворец, започна около 18:15 ч. и продължи близо 50 минути.

 

След срещата директорът на пресслужбата на Ватикана отец Федерико Ломбарди направи изявление, в което обясни, че „в контекста на настоящото положение в света, в хода на разговора бяха обсъдени конфликтът в Украйна и положението в Близкия изток. По отношение на конфликта в Украйна, Св. Отец е отбелязал, че е необходимо да бъдат положени искрени и големи усилия за постигане на мир, като е акцентирал върху необходимостта от възстановяване на климата на диалог и полагането на усилия от всички заинтересовани страни за изпълнение на договореностите от Минск. В хода на разговорите е било посочено, че всички страни трябва да положат активни усилия за разрешаване на тежката хуманитарна ситуация и за осигуряването на широк достъп на хуманитарните работници в региона.“

 

В съобщението на Ватикана се допълва, че двамата са обсъдили и конфликта в Близкия изток, включително положението в Сирия и Ирак.

 

Отец Ломбарди посочи, че „на срещата е било потвърдено общото мнение за необходимостта от спешно постигане на мир с подкрепата на международната общност, като бъдат гарантирани условията за живот за всички части от обществото в тези страни, включително и на религиозните малцинства, особено на християните.“

 

Срещата е завършила с размяна на дарове, сред които президентът Путин е поднесъл на папата бродерия с изображение на известната църква на Христос Спасител, а от своя страна папата е подарил на президента медальон, изработен от артиста Гуидо Верои, на който е изобразен ангел на мира, символ на необходимостта от изграждане на свят на солидарност и мир, основан на справедливостта, както и копие от Апостолическото поучение Evangelii Gaudium.

 

В съобщението на Ватикана се допълва, че по време на срещата на папата с президента Путин, е бил проведен и разговор между Архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар на Ватикана за отношенията с държавите, и Сергей Лавров, министър на външните работи на Руската федерация.

 

„На тази среща са били обсъдени същите въпроси, като фокусът отново е бил конфликта в Украйна и тежкото положение в Близкия изток.“

 

Това е втора среща на папа Франциск с президента Путин, като първата беше проведена на 25 ноември 2013 г. Преди срещата с папата, президентът Путин е посетил изложението в Милано, по повод деня на Русия. Държавният глава на Русия е имал среща и с министър-председателя на Италия Матео Ренци и с президента на страната Серджо Матарела.


Източник: www.zenit.org