Католическа Църква

PRO MEMORIA: НАЦИОНАЛНИЯТ СЪВЕТ НА РЕЛИГИОЗНИТЕ ОБЩНОСТИ В БЪЛГАРИЯ (НСРОБ) ПОСЕТИ ВАТИКАНА

След посещенията в Армения и Истанбул, Съветът (включващ традиционните монотеистични вероизповедания ) обмисляше своя визита във Ватикана.


Писахме писмо до Кардинал Туран Префект на Папския съвет за междурелигиозен диалог, който ни отговори, че с радост ще ни приеме. Така отговори и Н.Пр. Монс. Луиз Ладария секретар на Конгрегацията за Доктрината на вярата (и мой преподавател от Папския Грегориански Университет). Писмо изпратихме и до Н. Пр.Монс. Браян Фарел секретар на Папския Съвет за насърчаване на единението но християните и Н.Пр.Монс Кирил Васил секретар на Конгрегацията за източните Църкви.

 
Благодарение на съдействието на Дирекцията по вероизповеданията при М.С. бяхме включени в правителствената делегация за празника на българската писменост ,която по традиция поднася цветя на гроба на Св. Кирил в Рим и включва аудиенция със Светия отец. Не по наша вина, имената на делегацията на НСРОБ бяха изпратени твърде късно до Префектурата на папския дом и нямаше практическа възможност да бъдем добавени към тази част от правителствената делегация, която бива лично приета от папата. За наша радост чрез Апостолическия нунций в България Н. Пр. Монс. Анселмо Пекорари ни бяха осигурени места за литургията в неделя 24.05. с папа Франциск в базиликата Св. Петър по повод празника Петдесятница и то съвсем близо до централния олтар в съседство с Префекта на папския дом Н.Пр. Монс. Георг Генсвайн, което ни позволи не само да видим папата но и да почувстваме тържествеността на богослужението.
 

Поради малкото време на разположение в събота (ватиканските Конгрегации работят до 13 ч. в събота) НСРОБ успя да  посети само Конгрегацията за доктрината на вярата, където много топло бяхме посрещнати от Монс. Ладария. Той разказа накратко за мисията на повереното му ватиканско ведомство за опазване чистотата на вярата и учението на Църквата. Монисиньорът приветства идеята за създаването на нашия Съвет, споделяйки неговата загриженост за доброто на човека чрез мирното и плодотворно сътрудничество между религиите. От името на НСРОБ му бе подарен възпоменателен плакет.

 
Втората среща бе с Н.Пр. Монс. Мансуето Бианки отговарящ за междуцърковния и междурелигиозен диалог от страна на Италианската епископска конференция. Той също говори за необходимостта от съвместна работа на църквите и религиите пред предизвикателствата на съвременния свят, обединявайки усилията си около общите теми като достойнството на човешката личност, опазването на околната среда, запазването на семейството и борбата за справедливост и мир, срещу социалното неравенство, бедност и отхвърляне.

И последната осъществена среща бе с Г-жа Йоланде Илиано секретар на международната организация  „Religions for Peace” със седалище в Брюксел, в която НСРОБ е член.

 
Делегацията бе съставена от целия й управителен съвет и двамата и секретари, като Негово Високопреосвещенство Митрополит Антоний от БПЦ не успя да присъства на нашите срещи ангажиран с официалната част от програмата на правителствената делегация. От страна на ислямското вероизповедание участие взе Зам. Главния Мюфтия на България Г-н Бирели Бирели, от страна на Алианса на евангелските църкви д-р Камелия Славчева, от страна на Еврейската общност Г-жа София Коен председател на израилтянския духовен съвет, както и д-р Марсел Израел секретар на НСРОБ, Проф. Рупен Крикорян представител на Арменската Апостолска Църква и Председател на НСРОБ и моя милост съответно представящ Католическата Църква в България.

 
Пътуването ни заедно с Премиера Г-н Бойко Борисов ни даде и възможност да му разкажем за срещите ни във Ватикана, а той ни сподели спомени от негови предишни посещения в града – държава, когато негов „гид” е бил кардинал Судано.

Отец Петко Вълов