Католическа Църква

СРЕЩА НА ПАПА ФРАНЦИСК С ПРЕЗИДЕНТА НА КУБА РАУЛ КАСТРО

На 10 май 2015 г. сутринта папа Франциск прие на частна аудиенция президента на Куба Раул Кастро. Срещата се проведе в кабинета на папата в зала „Павел VІ“ във Ватикана и продължи малко повече от час, а според официалното съобщение до медиите се е провела в „много приятелска“ атмосфера. Основна тема на разговора е била предстоящата през септември визита на папа Франциск в Куба.


След края на срещата кубинският президент Раул Кастро е заявил пред журналисти, че ще присъства на всички меси, които ще бъдат отслужени от папа Франциск по време на визитата му в Куба. Той е благодарил на Светия отец за активната роля, изиграна от Ватикана за подобряването на отношенията между Куба и САЩ и е уверил папата „че кубинският народ очаква с радост неговото посещение на острова през септември“. Пред журналисти след срещата Раул Кастро е изказал високата си лична оценка за дейността на папата, казвайки, че „ако папата продължи да следва същия път, ще се върна към католическата вяра“.


На срещата президентът на Куба е подарил на папата Медал на Катедралата в Хавана и произведение на съвременното изкуство, което представлява голям Кръст, съставен от останките от разбитите баржи, пред който е застанал мигрант в молитва. Авторът на произведението, кубинският художник Кчо е обяснил на папата, че е бил вдъхновен от решимостта на Светият отец да привлече вниманието на света към проблемите на мигрантите и бегълците, като конкретно е бил впечатлен от неговото посещение на средиземноморския остров Лампедуза.


От своя страна папа Франциск е подарил на президента Раул Кастро копие от своето Апостолическо поучение Evangelii Gaudium и медальон, на който е изобразен св. Мартин в момент, в който покрива с расото си беден човек. Франциск отбелязал, че е особено щастлив до подари този медальон, тъй като за него това е символ не само на необходимостта за активна подкрепа на бедните, но и за утвърждаване на тяхното достойнство.


Източник: www.zenit.org