Католическа Църква

ПОСЛАНИЕ НА ПАПАТА КЪМ АРМЕНЦИТЕ

В края на Светата литургия, отслужена в Базиликата „Св. Петър“ в памет на стогодишнината от арменското „мъченичество“ (Medz Yeghern) и обявяването на Свети Григорий от Нарек за доктор на Църква, папа Франциск се срещна с Негово Светейшество Карекин II, Върховен Патриарх и Католикос на всички арменци, Негово Светейшество Арам I, Католикос на Киликия, Негово Блаженство Нерзес Бедрос XIX Тармуни, Патриарх на Киликия на Арменската католическа църква и президента на Република Армения Серж Саркисян. Той връчи на всеки един от тях подписано на италиански език копие от посланието, което папата прочете в началото на служението, и негов превод на арменски. Пълният текст на посланието гласи:

 

„По различни поводи съм говорил за нашата епоха като за епоха на война, трета световна война, която се води на части, а всеки ден ние ставаме свидетели на свирепи престъпления, брутални кланета и безсмислено унищожение. За съжаление и днес чуваме приглушените и пренебрегнати викове на толкова много наши беззащитни братя и сестри, които, заради вярата си в Христос или заради етническия си произход, са публично и безмилостно убивани – обезглавявани, разпнати, изгаряни живи, принуждавани да напускат родните си места.

 

Днес също изживяваме един вид геноцид, извършван от всеобщото и колективно безразличие, от виновното мълчание на Каин, който вика: „Не зная. Нима съм пазач на брата си?“.

 

През изминалия век нашето човешко семейство преживя три мащабни и безпрецедентни трагедии. Жертва на първата такава трагедия, наричана от мнозина „първия геноцид на ХХ век“ (Съвместна декларация между Йоан Павел II и Карекин II, Ехмиадзин, 27 септември 2001 г.) стана вашия арменски народ, първата християнска нация, както и сирийците – католици и православни, асирийците, халдейците и гърците. Нейни жертви стават епископи и свещеници, монаси, мъже и жени, възрастни хора, беззащитни деца и немощни хора. Другите две такива трагедии са извършените от нацизма и сталинизма. В по-ново време също се случиха масови убийства, като тези в Камбоджа, Руанда, Бурунди и Босна. Изглежда, че човечеството не може да спре проливането на невинна човешка кръв. Изглежда, че ентусиазмът, който се появи след края на Втората световна война, сега изтлява и изчезва. Изглежда, че човешкото семейство отказва да се поучи от своите грешки, причинени от закона на терора, така че и днес има малцинства, които се опитват да премахват другите, разчитайки на съучастническото мълчание на останалите, които стоят и наблюдават. Все още не сме разбрали, че „войната е лудост“ и „безсмислено клане“.

 

Скъпи арменски християни, днес, със сърца, изпълнени с болка, но и с велика надежда към възкръсналия Господ, си припомняме стогодишнината от това трагично събитие, от това огромно и безсмислено клане, чиято жестокост се е стоварила върху вашите предци. Необходимо е и дори сме задължени да почитаме тяхната памет, защото когато паметта избледнява, злото кара раните да стоят отворени. Прикриването или отричането на злото означава да допуснем раните да продължават да кървят, без да бъдат превързани!

 

Горещо ви приветствам и благодаря за вашето свидетелство. Благодарен съм за присъствието и поздравявам г-н Серж Саркисян, председателя на Република Армения. Най-сърдечно поздравявам и моите събратя патриарси и епископи: Негово Светейшество Керекин II, Патриарх и Католикос на всички арменци; Негово Светейшество Арам I, Католикос на Киликия, Негово Блаженство Нерзес Бедрос XIX, патриарх на Киликия на арменските католици; католикосатите на Арменската апостолическа църква и Патриаршията на Арменската католическа църква.

 

Уверени, че злото никога не идва от Бог, Който е безкрайно благ, и твърдо стоейки във вярата, нека изповядаме, че жестокостта никога не може да бъде приемана за Божие дело и по никакъв начин не може да намери оправдание в Божието име. Нека продължим това служение с поглед отправен към Исус Христос, възкръснал от мъртвите, който победи смъртта и злото“.

 

Източник: Vatican Information Service