Католическа Църква

ПАПАТА УТВЪРДИ ЧУДОТО, ИЗВЪРШЕНО ОТ РОДИТЕЛИТЕ НА ТЕРЕЗА ОТ ЛИЗИО

На 18 март 2015 г. Св. Престол обяви, че папата е утвърдил чудото, извършено от Луи и Зели Мартен, родителите на св. Тереза от Лизио. Светият отец e подписал декрета за това по време на среща на 18 март сутринта с кардинал Анджело Амато, префект на Конгрегацията за светците.

 

По-рано този месец Кардинал Амато обяви дългоочакваната канонизация на светата двойка. „Благодарение на Бог през октомври двамата съпрузи, родители на Света Тереза от Лизио, ще бъдат канонизирани“, каза тогава кардиналът-салезиан.

 

„Светци са не само свещеници и монаси, но и миряни“, каза той по отношение на френското семейство. Това ще бъде първият случай, в който една семейна двойка ще бъде канонизирана съвместно.

 

Двамата сключват брак през 1858 г. и имат девет деца, пет от които приемат монашество. Зели умира от тежък рак на 46 годишна възраст. Луи остава с пет много малки деца: Мари, Полин, Леони, Селин и Тереза, която е само на четири година и половина, но която винаги помни майки си като светица. Луи умира през 1894 г. от сериозно психично заболяване.

 

Двойката беше беатифицирана на 19 октомври 2008 г. от почетния папа Бенедикт XVI. Въпреки че точната дата на канонизацията все още не е оповестена, тя ще бъде отслужена през октомври по време на 14-та Редовна Генерална асамблея на Синода на епископите. Синодът ще обсъди темата „Призванието и мисията на семейството в Църквата в съвременния свят“.

 

Луи и Зели Мартен са родители на Тереза от Лизио, покровител на мисионерите и една от най-обичаните светици от папа Франциск. През 1997 г. св. Йоан Павел ІІ я обяви за Доктор на Църквата.

 

Източник: www.zenit.org