Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК: „СВОБОДATA НА ИЗРАЗЯВАНЕ Е ПРАВО И ЗАДЪЛЖЕНИЕ, НО ТЯ ИМА И ГРАНИЦИ“

По време на полета от Шри Ланка до Филипините папа Франциск даде пресконференция за журналисти, в която се спря на въпросите за екстремизма, климатичните промени и новите канонизации.

 

Според италианския вестник La Stampa, папата е отговорил на въпроси, свързани с религиозната свобода и свободата на изразяване – две теми, широко дискутирани след терористична атака миналата седмица в Париж. Коментирайки събитията във Франция, Светият отец е осъдил нападенията, като е казал: „Убийствата в името на Бога не е право, а отклонение“. „По отношение свободата на изразяване - всеки човек има не само свободата и правото да каже това, което мисли за общото благо, той е и длъжен да го направи.“

Но все пак, добавил е папата, хората не трябва да злоупотребяват с това право, за да причиняват обиди. „Провокацията и обидата към вярата на другите не е правилно“, каза той.

По-късно отец Томас Росика, който помага на папата при превода на английски, уточни за прес-офиса на Ватикана, че думите на папата не трябва да се разбират като оправдание на насилието. Те са били част от по-широк приятелски разговор на папата с журналистите, по време на които са били обсъдени множество теми.


Църква и екология

„Човечеството вече отиде твърде далеч“ е казал папата в отговор на въпрос за климатичните промени. „Не знам дали хората, които се отнасят лошо с природата са изцяло отговорни за климатичните промени, но до голяма степен те са отговорни за тези промени“, каза той. „Ние прекалено експлоатираме природата“.

Светият отец се е спрял на последиците от обезлесяването и земеделието „с една култура“, което води до изчерпване на почвата. Все пак той е изказал задоволство, че други религиозни водачи говорят активно по тази тема и е добавил, че е чел документите, писани по този въпрос от Вселенския патриарх Вартоломей I по време на подготовката на своята енциклика по темата. Що се отнася до публикуването на този документ, папата допълни, че той може да се очаква между юни и юли тази година.

„Кардинал Туксон и неговият екип изготвиха първия проект на новата енциклика. След това аз работих по него и сега съм изготвил третият вариант, който съм изпратил на Конгрегацията за доктрината на вярата, на Държавния секретариат и на богослови, за да бъда сигурен, че не говоря безсмислици“, обяснил папата.

Той също така е изразил надеждата за успех на предстоящата конференция на ООН за климатичните промени, която ще се проведе в Париж от 30 ноември до 11 декември. „Последната конференция, проведена в Перу, ме разочарова. Да се надяваме в Париж да бъдат по-смели“, допълни папата.

Визитата в Шри Ланка и новите канонизации

По отношение на посещението си в Шри Ланка и усилията в страната за постигане на мира и единството на нацията, Светият Отец се е спрял на разговора си с президента Сирисена, в който новоизбраният държавен глава е подчертал необходимостта от постигане не само на мир и помирение, но и на хармонията между хората. Във връзка с създадените в Шри Ланка комисии, които разследват несправедливостите, извършени по време на гражданската война, папата е подчертал, че целта им е изграждането на национално единство.

„Разследващите истината комисии са един от елементите, които могат да бъдат от полза, но има и други структури, които могат да допринесат за постигането на мир, помирение и хармония и които да достигнат до сърцето на народа. Ползвам думите на президента на Шри Ланка“.

В коментар за канонизирането на първия светец на Шри Ланка Джоузеф Ваз, папа Франциск е уточнил, че могат да бъдат канонизирани не само личности, с чието посредничество са станали чудеса, но също така и „великите евангелизатори“.



Хиляди приветстваха папа Франциск до Манила

При пристигането на папа Франциск в Манила на 15 януари 2015 г., той беше приветстван от стотици хиляди развълнувани филипинци. Филипините са втората спирка от апостолическата визита на папа Франциск в Азия, след посещението му в Шри Ланка.

Светият отец беше посрещнат от президента Бениньо Акино, от епископи и архиереи на страната, между които и Архиепископа на Манила Кардинал Луис Антонио Тале.

От своя страна папата поздрави хората, сред които имаше стотици младежи, които представиха своите танци в негова чест. Папата беше приветстван от хиляди филипинци и по деветкилометровия път от летището до Апостолическата нунциатура в Манила, където се оттегли на частна вечеря. На 16 януари започва официалното посещение във Филипините с тържеството посрещане на папата и негова среща с президента и други представители на държавата власт на страната.

Източник: www.zenit.org