Католическа Църква

ВТОРИ ДЕН ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПАПА ФРАНЦИСК В ШРИ ЛАНКА

На втория ден от посещението си в Шри Ланка, папа Франциск отслужи меса за канонизацията на първия светец на страната. В словото си по време на канонизацията папата посочи три урока, които могат да бъдат извлечени от примера на Джоузеф Ваз. В речта си папата се спря на живота на светеца (1651-1711), свещеник от родния си град Гоа в Индия, който в резултат на религиозно преследване „се обличал като просяк, извършвал свещеническото си служение на тайни срещи с вярващите, често през нощта. А неговият пример е носил духовна и морална сила на страдащото католическо население.“

Папата акцентира върху стремежа на светеца да служи на болните и страдащите. След това той посочи три причини, които превръщат светеца в „пример и учител“.

„На първо място, той е бил свещеник за пример“, каза папата. „Той ни учи как да достигнем до периферията, за да бъде Исус Христос познат и обичан навсякъде. Наред с това той е пример за търпеливо страдание в името на Евангелието, пример за послушание към своите началници, пример за любяща загриженост за Божията Църква“.

Светият отец посочи, че св. Джоузеф е живял, подобно на нас, „в епоха на бързи и дълбоки промени, когато католиците са били малцинство, често раздирани от вътрешни противоречия и обект на враждебност, дори преследване отвън. И все пак, тъй като той е бил в постоянно единство в молитвата с разпнатия Господ, той успява да се превърне за всички хора в жива икона на Божията милост и помиряваща любов“.
 


Мир

Вторият урок, който папа Франциск извлече от примера на св. Джоузеф, се отнася конкретно за обществото на Шри Ланка, поело по пътя на помирението след десетилетия на гражданска война. Църквата на острова, макар и малцинствена, играе уникална роля, тъй като католическата общност се състои както от сикхали, така и от тамили.

„Свети Джоузеф ни показва необходимостта от преодоляването на религиозните разделения в служба на мира“, каза папата. „Неговата любов към Бог го откриват за любовта към ближния, към служението на хората в нужда, които и да са те и където и да се намират“.

Франциск отбеляза, че Църквата в Шри Ланка днес следва неговия пример, като „не прави разлика по раса, вероизповедание, племе, обществен статут или религия в своето служение, което тя върши чрез своите училища, болници, клиники, както и в другите си дела на милосърдие“.

„Всичко, което тя иска в замяна, е свободата да върши своята мисия“, заяви той. „Религиозната свобода е основно човешко право. Всеки човек трябва да бъде свободен, самостоятелно или съвместно с други лица, да търси истината, да изразява открито своите религиозни убеждения, свободен от заплаха или външна принуда“.

„Както ни учи животът на св. Джоузеф, същинското преклонение пред Бог принася плод, не в дискриминация, омраза и насилие, а в уважение към светостта на живота, уважение към достойнството и свободата на другите, и изпълнено с любов посвещение на благоденствието на другите“.


 
 
Почит към другите

На трето място, папата говори за св. Джоузеф Ваз като ревностен мисионер, изпълнен с уважение към другите.

„Свети Джоузеф знаеше как да сподели истината и красотата на Евангелието в мултирелигиозен контекст, с уважение, посвещение, постоянство и смирение“, каза той. „Това е път, която трябва да бъде пример и за днешните следовници на Исус. Призвани сме да действаме със същата ревност, същата смелост като свети Джоузеф, но също и с неговата чувствителност, почит към другите, с неговото желание да споделя словото на Благодатта (Деян. 20:32), което има силата да ги въздигне. Призвани сме да бъдем мисионерски ученици“.

Папата завърши, като отправи молитва християните в Шри Ланка да бъдат „твърди във вярата и да дадат още по-голям принос за мира, справедливостта и помирението в обществото на Шри Ланка“. „Това е, което Христос иска от вас“, се обърна папата към тях. „Това е, на което ви учи св. Джоузеф. Това е, от което Църквата има нужда“.

 
 
Посещение в светилището на Дева Мария в Маду

Вторият ден от апостолическото пътуване в Шри Ланка завърши с посещение в светилището на Дева Мария в Маду. По време на визитата си там, папата отбеляза, че „Мария никога не забравя своите деца от този прекрасен остров.“

Папата отпътува за северната част в Шри Ланка с хеликоптер, за да посети светилището, което се намира в епицентъра на продължилата 30 години гражданска война в страната. В него са намирали убежище мнозина бегълци, както християни, така и нехристияни, по време на ожесточените сблъсъци между тамилите и правителствените сили.

Папа Франциск се спря на присъствието на Дева Мария в светилището, обърнато към всички жители на Шри Ланка – както тамили, така и синхали. Той припомни нейното присъствие и по време на ожесточената гражданската война.

„Днес тук има семейства, които са пострадали тежко от дългия конфликт, раздирал сърцето на Шри Ланка“. каза той. „Но Нашата Дева винаги е била с вас. Тя е майка на всеки дом, на всяко наранено семейство, на всички, които се стремят към завръщане към мирния съвместен живот. Днес ние й благодарим за защитата на народа на Шри Ланка от толкова много опасности в миналото и днес. Мария никога не е забравяла своите деца от този прекрасен остров. Също както тя никога не напуска своя Син на Кръста, така и тя никога не се е отвръщала от страданията на своите чеда в Шри Ланка.“ В заключение папата подчерта необходимостта от опрощение и помирение, които макар и трудно, могат да бъдат разбрани и постигнати само в светлината на Кръста“.


Източник: www.zenit.org