Католическа Църква

ПОСЕЩЕНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК В ШРИ ЛАНКА

На 13 януари 2015 г. папа Франциск започна посещението си в Шри Ланка и Филипините. Това е седмото апостолическо пътуване на папата, като подобно на своя предшественик св. Йоан Павел II, и той посещава двете страни в Азия с най-голямо католическо население в рамките на едно пътуване. Визитата в Шри Ланка е двудневна и включва междурелигиозна  среща, канонизацията на Джоузеф Ваз и молитва в светилището на Девата от Маду. Посещението във Филипините ще продължи три дни и включва среща с пострадалите от тайфуна „Йоланда“, а последният ден от визитата на папата съвпада с празника на Светия младенец от Себу, чието светилище привлича милионни поклонници всяка година.

Приветствия при пристигането на папата в Шри Ланка

Папа Франциск пристигна в Шри Ланка на 13 януари 2015 г. в 9 часа местно време, като беше посрещнат от новия президент на страната и други политически и военни лидери. Папата пристигна в момента на напрежение в страната, последвало загубата на президентските избори миналата седмица от действащия президент Махинда Раджапакса. Въпреки че Раджапакса призна поражението си на изборите, очакванията са новият президент Майтхрипала Сирисена трудно да сформира своето правителство.

Католическата църква в Шри Ланка, макар и да е малцинствена общност, заема уникално място, тъй като има последователи и сред двете основни етнически групи - синхали и тамили.  Мнозинството от синхалите са будисти, докато повечето тамили са мюсюлмани и хиндуисти. За разлика от тях, католиците от двете етнически групи са в общение с общо богослужение.


Едно семейство

Папата беше приветстван от новия президент на Шри Ланка, който се спря на стремежа за помирение в страната и помоли папата за неговата благословията и молитви за мир, благоденствие и напредък на народа на Шри Ланка. Той изказа надежда за задълбочаването на двустранните отношения на Шри Ланка и Светия престол.

След това папа Франциск направи кратко обръщение, също на английски език:

„С нетърпение очаквах тази визита в Шри Ланка и дните, в които ще бъдем заедно. Шри Ланка е остров, известен като перлата на Индийския океан, заради природната си красота. Още по-важното е, че островът е известен с топлотата на своя народ, с голямото разнообразие на своите културни и религиозни традиции“.

„Г-н президент, обръщам се към вас с най-добри пожелания за успех във вашите нови задължения“, обърна се папата. Той се спря и на важната роля, която играят в страната нейните религиозни лидери.

След като изказа благодарността си за гостоприемството, папа Франциск обясни, че посещението му има „основно пастирски цели“ и че той е дошъл да се помоли „заедно с католическия народ на острова“. Той се спря и на посланието, което носи на народа на Шри Ланка – кулминацията на неговата визита ще бъде канонизацията на Джоузеф Ваз, мисионер в Шри Ланка, дошъл от Индия, когото папата описа като „пример за подражание от всички хора, независимо от тяхната етническа принадлежност.“

Той се спря на необходимостта католическата общност да бъде активен участник в живота на своето общество и порица „продължаващата трагедията в нашия свят, в който толкова много общности са във войни сами със себе си“.

„Шри Ланка в продължение на дълги години чувстваше трагедията на гражданската битка“, а сега търси пътя към мира, каза той във връзка с 30-годишната гражданска война в страната, продължила от 1983 г. до 2009 г., завършила с успешната военна офанзива на президента Раджапакса.

Папата заяви, че преодоляването на горчивото наследство от несправедливостта не е лесна задача като посочи, че ключов момент в този процес е стремежът към истината. Той също така изрази убеждението си, че последователите на големите религиозни традиции могат да играят ключова роля в процеса на помирение. За да успее този процес, „всички трябва да имат право на глас“, а народа на Шри Ланка трябва да е готов да приеме другите, да уважава законните различия между хората и да се научи да живее като едно семейство. Този процес трябва да е насочен към зачитането на човешкото достойнство и на правата на човека.

Среща с религиозните водачи: „Религията никога не трябва да бъде използвана като оправдание за насилие“

След церемонията по посрещането, папа Франциск проведе в столицата Коломбо междурелигиозна среща, в която участие взеха представители на различните религии в страната, между които будисти, хиндуисти, мюсюлмани и християни. В началото на срещата папа беше приветстван от епископ Клетус Перера, председател на Католическата комисия за междурелигиозен диалог и икуменизъм, който каза:

„Пресвети отче, всички добронамерени хора по света са впечатлени как в рамките на краткия период от началото на вашия понтификат вие успяхте да привлечете вниманието на световното обществено мнение и да спечелите сърцата на милиони хора от различни религиозни и етнически групи“, каза той. След това папата беше приветстван и от представителите на другите основни религиозни общности, включително и от шейх Маулави Фазил, който се обърна към папата от името на мюсюлманите в Шри Ланка. Той подчерта значимостта на диалога между различните религии и припомни едно събитие от историята на исляма, когато на християни от Наджран е било преотстъпено молитвено пространство в джамията в Медина: „Това е един прекрасен пример за посланието за обединение и съвместно съществуване, от който могат да се възползват религиозните лидери и официалните лица“. Шейх Фазил категорично осъди терористичните нападения във Франция и Пакистан, като отбеляза, че тези терористи и екстремисти са се възползвали от религията като „прикритие за собствените си дела“. „Надяваме се посещението на Ваше светейшество да допринесе за изграждането на нови мостове за съвместно съществуване както в нашата страна, така и по света, който да се превърне в прекрасно място за живот на човечеството“, каза той в заключение.



Дух на уважение и сътрудничество

В своето обръщение папа Франциск благодари на религиозните водачи за техните приветствия. Като се спря на предишните визити в Шри Ланка на папите бл. Павел VI и св. Йоан Павел II, Светият отец посочи, че целта на посещението му е да „демонстрира голямата любов и внимание, които Католическата църква отдава на Шри Ланка.“

„За мен е особена благодат да посетя местната католическа общност, да ги утвърдя в християнската им вяра, да се помоля с тях и да споделя с тях радостите и страданията“, каза той. „Също толкова благодатно е да бъда сред всички вас, представители на велики религиозни традиции, които споделят с нас стремежа към мъдрост, истина и святост.“

Папата потвърди уважението на Църквата към другите религии, както се заявява в декларация на Втория Ватикански събор Nostra Aetate.

„В този дух на уважение Католическата църква би искала да сътрудничи с вас, както и с всички хора с добра воля, в името на просперитета на народа на Шри Ланка. Надявам се посещението ми да допринесе за задълбочаването на различните форми на междурелигиозно и икуменическо сътрудничество, които бяха развити през последните години.“



Диалог и помирение

Като се спря на положителното развитие в междурелигиозните и икуменически връзки в страната, папата подчерта тяхното значение в контекста на гражданската война в Шри Ланка. Изцеление и единство е това, което е нужно в този момент, подчерта папата.

„Със сигурност изцелението и единството е благородна задача, която стои пред всички, които чистосърдечно се борят за доброто на нацията, а и всъщност за доброто на цялото човешко семейство“, отбеляза папата. „Надявам се междурелигиозното и икуменическо сътрудничество да докажат, че мъжете и жените не трябва да се откажат от своята идентичност, независимо дали етническа или религиозна, за да могат да живеят в хармония със своите братя и сестри.“

Светият отец продължи като каза, че духът на сътрудничество между различните религиозни общности ще допринесе за възстановяването на моралните устои на обществото и ще бъде знак за помирение сред народа на Шри Ланка. Той също така осъди използването на религията като оправдание на актовете на насилие и военни действия срещу хората.

„В името на мира никога не трябва да бъде допускана злоупотребата с религиозните убеждения в случаи на насилие и война“, каза той. Трябва ясно и недвусмислено да призовем нашите общности да живеят според принципите на мира и съвместното съжителство, които съществуват във всяка религия, и да отхвърлим всички извършвани актове на насилие.

В края на обръщението си, папа Франциск благодари на религиозните водачи и повтори надеждата си, че срещата ще утвърди усилията им да живеят в хармония и мир.


Източници: Vatican Information Service и www.zenit.org
Снимки: news.va и Osservatore Romano