Католическа Църква

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК

Драги братя и сестри, честито Рождество!


Исус, Синът Божи, спасителят на света се роди за нас. Роди се е във Витлеем от девица изпълвайки древните пророчества. Девицата с казва Мария, съпругът й Йосиф.


Скромните хора изпълнени с надежда в Божията доброта, са тези които приемат Исус и го приемат. Така Светият Дух озарява витлеемските пастири, които са се притекли до пещерата  и за да се поклонят на Младенеца. После Светият Дух е водил старците Симеон и Анна в Йерусалимския храм и те са разпознали Исус Месията. „Очите ми видяха Твоето спасение“ – възкликва Симеон – „което си подготвил пред лицето на всички народи“ (Лука 2,30).


Да, братя, Исус е спасението на всеки човек и на всеки народ!


От Него, Спасителят на света, искам да пази нашите братя и сестри в Ирак и Сирия, които вече дълго време страдат от резултатите на съществуващия конфликт и заедно с принадлежащите към други етнически и религиозни групи понасят брутално преследване. Рождество да им донесе надежда, както и на множеството прокудени хора, бежанци и търсещи закрила, деца, възрастни и стари хора от региона и по целия свят, да промени безразличието в близост и отпращането в гостоприемство, така че изпадналите сега в беда да могат да получат необходимите хуманитарни помощи да преживеят трудностите на зимата, да се завърнат в своите страни за по-достоен живот. Нека Господ отвори за доверие сърцата и да дари мир на целия Близък изток, като се започне от благословената Негова родна земя и подкрепи усилията на всички, които фактически работят за диалог между израелци и палестинци.


Спасителят на света Исус да погледне колко много хора страдат в Украйна и да помогне на тази обична земя да преодолее напреженията, да победи омразата за начало на един нов път на братство и помирение.


Христос Спасителят да даде мир в Нигерия, където също се лее кръв и много хора са несправедливо откъснати от своите близки и държани в плен или избивани. Прося мир и за други части на африканския континент. Мисля особено за Либия, Южен Судан, Централноафриканската република и много области на Демократична Република Конго и се обръщам към онези, които имат политическа отговорност да се постараят чрез диалога да преодолеят противоречията и да изградят трайно братско съжителство.


Исус да спаси многото подрастващи жертви на насилие, превърнати в предмет на търговия и на сделки или принудени да стават войници. Да даде утеха на семействата на децата убити в Пакистан миналата седмица. Да бъде близо до страдащите от болести, особено до жертвите на епидемията от ебола, най-вече в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея. Като благодаря от сърце на всички, които с кураж се озовават и се грижат за болните и техните семейства, подновявам настоятелно поканата да бъде подсигурено необходимото сътрудничество и лечение.


Младенецът Исус. Отправям мисълта си към всички деца, които днес биват убивани и измъчвани, както към тези, които още не са видели светлината лишени от щедрата любов на родителите си и погребани в егоизма на една култура, която не тачи живота, както и към онези деца прокудени от войните и преследванията, насилвани и използвани пред нашите очи и нашето съучастническо мълчание и към децата осакатени от бомбардировки дори и там където Синът Божи се е родил. Днес тяхното безсилно мълчание вика под мечовете на множество люде като Ирод. Върху тяхната кръв днес се е настанила сянката на сегашния Ирод. Наистина има толкова много сълзи на това Рождество, заедно със сълзите на Младенеца Исус.


Драги братя и сестри, Светият Дух да озари днес нашите сърца, за да можем да приемем Младенеца Исус, роден във Витлеем от Дева Мария, Спасението дадено на всеки един от нас, на всеки човек и на всички народи по земята. Силата на Христос, която е освобождение и служение, да се почувства в много сърца, които страдат от войни, преследване, робство. Със своята благост, тази божествена сила да отнеме твърдостта на сърцата на толкова много мъже и жени потопени в светското и безразличието. Нека спасителната й мощ да преобрази оръжията в плугове, разрушението в творчество, омразата в любов и нежност. Така ще можем да кажем „Очите ни видяха спасението“.


С тези мисли желая честито Рождество на всички!