Католическа Църква

„НАШАТА МИСИЯ Е ЛЮБОВТА: СЕМЕЙСТВОТО, ИЗПЪЛНЕНО С ЖИВОТ ” – ТЕМАТА НА 7-ТА СВЕТОВНА СРЕЩА НА СЕМЕЙСТВАТА


Седмата Световна среща на семействата ще се проведе от 22 до 27 септември 2015 г. във Филаделфия, САЩ под надслов: „Нашата мисия е любовта: семейството, изпълнено с живот”, се казва в писмо на папа Франциск до епископ Винченцо Палия, президент на Папския съвет за семейството, в което папата също така потвърждава участието си в срещата. Писмото и темата на срещата бяха оповестени на 10 декември 2014 г.

 
 
„Мисията на християнското семейство, днес, както и в миналото, е да възвестява Божията любов към света със силата на тайнството на брака. От това възвестяване се ражда и изгражда живото семейство, което поставя любовта в центъра на цялата човешка и духовна динамика. Ако, както казва св. Ириней, „Gloria Dei vivens homo”, така и семейството, което пълноценно с Божията благодат изживява своето призвание и мисия, Му принася слава ”.

 
 
В писмото папа Франциск отбеляза, че по време на последния Синод за семейството са били посочени най-острите въпроси, свързани със семейството в нашето общество, като той подчертава, че „ние не можем да определяме семейството с идеологически концепции, не можем да говорим за консервативно семейство или за прогресивно семейство. Семейството е семейство! Ценностите и добродетелите на семейството, същностните му истини, са твърдите основи, върху които стъпва семейната клетка, и тези основи не могат да бъдат поставяни под въпрос”. Затова от нас се очаква да „се вгледаме в нашия начин на живот, изложен винаги на опасността да бъде „замърсен” от светския начин на мислене – индивидуалистичен, коснсумативен и хедонистичен, за да преоткрием възвишения път, за да можем да живеем и да представим величието и красотата на брака, и радостта от това да бъдеш и да създаваш семейство”.

 
 
Както определенията, дадени в Заключителния доклад от Синода, така и въпросите, които ще бъдат обсъдени по пътя към Редовната сесия на Синода през октомври 2015 г. „ни призовават да продължим да полагаме усилия да възвестяваме Евангелието на брака и семейството и да изживяваме пастирските възможности в социалния и културен контекст, в които живеем. Предизвикателствата на този контекст ни насърчават да укрепим способността си за изпълнена с вяра любов, открита за живота, за общението, за милосърдието, за споделянето и солидарността”, отбелязва в заключение папа Франциск и призовава семейните двойки, свещениците и различните асоциации да се оставят „на водачеството на Словото Божие, върху което стъпват основите на свещената сграда на семейството, домашната църква и семейството на Бог”.

 
 
Източник:  Vatican Information Service