Католическа Църква

ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯТ СЪВЕТ НА РЕЛИГИОЗНИТЕ ОБЩНОСТИ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ “ВОДАЧИ И ПЕШЕХОДЦИ ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ НА ПЪТЯ”

Националният Съвет на Религиозните Общности в България (НСРОБ), като осъзнава своята отговорност и съпричастност към темата за безопасността по пътищата на страната, изразява своята готовност за включване в тази изключително важна национална кампания.
 

 

Обединени от общите за монотеистичните религии духовни ценности и морално-етични принципи, в които човешкият живот се възприема като сътворен и поверен от Твореца като най-висше благо, ние призоваваме към осмисляне и осъзнаване на тази ценност.
 

 

Всеки един от нас и обществото като цяло сме длъжни да съхраним живота.
 

 

В тази мисия, родителите носят основна отговорност за възпитанието на своите деца, а всички възрастни трябва да бъдем позитивния пример за подрастващите.
 

 

Възпитанието в тези ценности започва от най-ранна детска възраст в семейството и продължава в училище, с усилието и примера на цялото общество.
 

 

Членовете на НСРОБ, изразяваме своята готовност да се включим в разработването на една дългосрочна визия и работа в своите общности, както и в системата на българското образование.
Убедени сме, че само последователен личен пример, дългосрочни усилия и партнирането на всички институции може да доведе до осезаемо намаляване броя на жертвите на ПТП, както и до създаване на модели на поведение, които са отговорни към цялото общество.
 

 

Спасявайки един човешки живот ние спасяваме цяла вселена.
 

 

Да съхраним живота!
 

 

Д-р Рупен Крикорян – Председател на
Националния Съвет на Религиозните Общности в България
 

13 ноември 2014 г.