Католическа Църква

ПРОГРАМАТА ЗА АПОСТОЛИЧЕСКАТА ВИЗИТА НА ПАПА ФРАНЦИСК В ТУРЦИЯ

Прес-офисът на Св. Престол потвърди, че в отговор на поканата от гражданските власти, Негово Светейшество Вартоломей І и епископите, от 28 до 30 ноември 2014 г. Негово светейшество папа Франциск ще направи апостолическо посещение в Турция, в рамките, на което ще посети Анкара и Истанбул.

 

Папата ще отпътува от Рим на 28 ноември (петък) сутринта и ще пристигне на летището в Анкара около 13 часа. В началото папата ще посети мавзолея на Ататюрк, а след това ще отпътува за президентския дворец, където ще има среща с президента на републиката и представители на гражданските власти, след което ще има среща с министър-председателя, последвана от среща с ръководителя на институцията за религиозните въпроси.

 

На следващия ден в събота Св. Oтец ще отпътува със самолет до Истанбул, където ще посети музея „Св. София” и джамията „Султан Ахмед”, по-известна като Синята джамия, а след това ще отслужи меса в Католическата катедрала на Св. Дух. След това папата ще посети патриаршеската катедрала „Св. Георги”, където ще има икуменическа молитва и среща с Негово светейшество Вартоломей І.

 

На 30 ноември в неделя папа Францсик ще отслужи частна меса с апостолическата делегация. В патриаршеската църква „Св. Георги” ще бъде отслужена Божествена св. литургия, последвана от апостолически благослов и подписване на съвместна декларация. Св. Oтец ще се отпътува от летището в Истанбул следобед и ще пристигне в Рим около 18.40 ч.


Източник: Vatican Information Service