Католическа Църква

ПАМЕТНИК В НИКОПОЛ В ЧЕСТ НА РИЦАРИTE ЙОАНИТИ

На 17.10.2014 г. в Никопол бе открит паметник в чест на загиналите рицари Йоанити в битката при дунавския град от 1396 г. Поводът е 20-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Суверенния Малтийски орден и Република България, както и отбелязването на 618 години от сраженията между рицарите на крал Сигизмунд и армията на Баязид І при Никопол.

 

“Суверенният военен орден на хоспиталиерите на свети Йоан от Ерусалим, Родос и Малта”, както е пълното официално име на Малтийския орден е сред най-старите в християнския свят. Началото му се поставя в средата на ХІ век- около 1050 г., когато католически монаси изграждат в Ерусалим болница и църква на името на свети Йоан. Дейността на Ордена - от основаването му, до днес - се свързва предимно с хуманитарна и медицинска помощ. Орденът (чието седалище днес е в Рим) получава сувернитет през 1113 г. с була на папа Паскал II. Днес поддържа дипломатически отношения с 104 държави и участва със статут на постоянен наблюдател във всички агенции на ООН. Началото на дипломатическите отношения с България датират от 1994 г., след падането на комунистическия режим в страната ни.

 

 

На церемонията по откриването на паметника в Никопол взеха участие вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова, посланикът на Суверенния Малтийски орден г-н Камило Дзуколи, областния управител арх. Бойко Балтаков, епископите на Никополска епархия монсеньор Петко Христов и на Софийско-Пловдивската епархия монсеньор Георги Йовчев, свещениците о. Венцислав Николов – енорийски в гр. Плевен и с. Асеново, о. Паоло Кортези- енорийски свещеник в гр.Белене, о. Иван Топалски - енорийски свещеник в с. Калояново. Тържеството бе уважено от представителите на Българската православна църква - архирейският наместник на Никопол, свещеник Сава и протойерей Валентин, на мюсюлманското вероизповедание от районния мюфтия на Плевен Ниджатин Неджипов, от кметовете на околните общини и населени места, общински съветници, депутати и представители на дипломатическите мисии на Венецеуела, Италия, Русия.

 

 

Официалната делегация бе посрещната в сградата на община Никопол, където се проведе пресконференция.

 

 

В обръщението си към присъстващите, г-н Емил Бебенов - кмет на община Никопол - припомни ролята на битката от 1396 г. за спасяване на християнството не само по българските земи, но и в цяла Европа. Обединените рицарски войски, ръководени от унгарския крал Сигизмунд, представляват и днес облика на обединена Европа, която защитава християнските ценности и човешките права.

 

 

Идеята за откриването на паметника в Никопол се появява още при подготовката на Държавното посещение на Великия Магистър в България през 2006 г., но нейната реализация става възможна едва след 2012 г. благодарение на усърдието и конкретната помощ на семейството на Светослав Марцев от католическата енория в гр. Плевен.

 

 

В своето обръщение посланик Дзуколи благодари за приемането и реализирането на тази идея и подчерта актуалността на целите и мисията, която има Малтийският орден днес – да защитава човешките права и ценности, като развива благотворителна и хуманитарна дейност. Орденът на рицарите Йоанити, известни още като хоспиталиери, следва благородната кауза за оказване на материална, медицинска и социална помощ във всички бедни региони.

 

 

След пресконференцията се състоя церемонията по откриване на паметника. Кметът на общината- г-н Емил Бебенов- предаде на посланик Дзуколи „ключът” на града, икона на Св. Богородица и книга с историята на гр. Никопол.

 

 

От своя страна посланикът на Малтийския орден направи дарение на медицинските екипи в града- дефибрилатор и оборудване за реанимация, както и медикаменти за болницата на Никопол.

 

 

Освещаването на паметника бе извършено от монсеньор Георги Йовчев, който благослови и всички присъстващи.

 

 

Последва обръщение на Вицепрезидента Маргарита Попова, в което вниманието бе насочено към социалната и материалната помощ, оказана от посолството на Суверенния Малтийски орден в България. „Грижата за бедните и болните показва до каква степен обществото ни е здраво“ – каза още вицепрезидентът в подкрепа на доброволците, които активно съдействат на Малтийския орден и благодарение, на които хуманитарните акции за годините от откриването на мисия на Ордена в България през 2005 г., вече надхвърлят 200 в над 80 населени места. Към присъстващите бе отправено послание да се работи с вяра за другите и да не се посреща с безразличие чуждата болка, за да се постигне общо благополучие.

 

 

Източник: http://youth-bg.com
Снимки: infopleven.com plevenzapleven.com