Католическа Църква

ПАПА ПАВЕЛ VІ БЕШЕ ОБЯВЕН ЗА БЛАЖЕН

„Съгласно дарената ни апостолическа власт обявяваме Божия раб Павел VІ, папа, отсега нататък да бъде блажен...”. С тези думи папа Франциск беатифицира Павел VІ по време на заключителната меса за Синода на епископите. Честването дойде в края на двуседмичната среща, по време на която папата, заедно с епископите и кардиналите от целия свят, обсъждаха предизвикателствата пред семейството.


 
На беатификацията присъства и почетният папа Бенедикт ХVІ, обявен за кардинал от новия блажен през 1977 г.. Той беше поздравен топло в началото на месата от папа Франциск. Бенедикт ХVІ обяви Павел VІ за преведен през декември 2012 г. Папа Франциск носеше златния фелон, принадлежал на блажения Павел VІ както и неговия пастирски кръст.


 
 
Св. отец изложи размислите за синода, като отбеляза, че пастори и миряните са работили заедно, „за да помогнат на днешното семейство да върви по пътя на Евангелието с поглед, обърнат към Исус”. „През тези дни ние изживяхме съборността и колегиалността, усетихме силата на Св. Дух, Който постоянно води и обновява Църквата”, отбеляза той. „Църквата е призвана да не губи време в търсене на лечение на откритите рани, а да възстановява надеждата на хората, които са я изгубили”.

 
 
Папата сподели вярата си, че Св. Дух ще продължи да „ни води по пътя, по който ще поемат църквите по целия свят и който ще ни отведе до Редовния Синод на епископите през октомври 2015 г.


 
 
Павел VІ: Пророчески свидетел на любовта.

 
 
Като описа Павел VІ като „неуморен апостол”, папа Франциск припомни решението на своя предшественик да създаде Синода като средство за приспособяване към „растящите нужди на нашето време”. „Вгледани в този велик папа, този смел християни, този неуморен апостол, не можем пред погледа на Бог да не изречем една колкото обикновена, толкова сърдечна и важна дума: благодаря!”, възкликна той, под аплодисментите на вярващите. „Благодаря ти, скъпи и обични папа Павел VІ! Благодаря за твоето смирено и пророческо свидетелство на любовта към Христос и Неговата църква!”. По време на своя понтификат блажения Павел VІ преведе Църквата през сексуалната революция от 60-те години, тогава написва своята известна енциклика Humanae Vitae (Човешкият живот), в която потвърди позицията на Църквата по въпросите за брачната любов, родителството, църковната позиция по контрацепцията. Изправен пред опозицията както отвън, така и вътре в Църквата, Павел VІ твърдо защити „планът, създаден от Твореца”. Величието на блажения Павел VІ се изявява главно в неговото смирение, заключи папа Франциск.

 
 
Изправен пред възникващото секуларизирано и враждебно общество, той държа твърдо, с проницателност и мъдрост – понякога сам – рула на лодката на Петър, без никога да изгуби радостта и упованието в Господ”.

 
 
Източник: www.zenit.org