Католическа Църква

ОТКРИВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНАТА СЕСИЯ НА СИНОДА НА ЕПИСКОПИТЕ НА ТЕМА „ПАСТИРСКИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД СЕМЕЙСТВОТО В КОНТЕКСТА НА ЕВАНГЕЛИЗАЦИЯТА”

На 5 октомври 2014 г. в 10 часа сутринта папа Франциск отслужи Св. Меса във Ватиканската базилика по повод откриването на Третата извънредна Генерална асамблея на Синода на епископите на тема: „Пастирски предизвикателства пред семейството в контекста на евангелизацията”.
 

Месата беше отслужена в съслужение с кардинали, патриарси, архиепископи, епископи и свещеници, членове на Синода.
 
 
В проповедта си по време на литургията, папа Франциск изложи размислите си върху притчата за лозето и лошите работници. Пред събралите се вярващи в базиликата „Св. Петър”, папа Франциск отбеляза, че лозето символизира Божията „мечта”, Неговият план за народа Му, който „Той отглежда с цялата си любов”, за да могат хората да стана свети и да принесат „плода на справедливостта”. Лозата, каза той, е растение, „което се нуждае от много грижи”.
 

Светият отец обърна обаче внимание на това, че „работниците са тези, които разрушават Божия план”, като отказват да извършат поверената им работа и мислят само за „собствения си интерес”.

 
В притчата, разказана от Исус, каза папата, Господ се обръща към главните свещеници и старейшини на народа, „или с други думи към експертите, мениджърите” – тези, чиято работа е да полагат грижи за лозето „свободно, творчески, но и с много труд”.

 
Но Исус казва, че водени от „алчност и гордост” те предпочитат да последват собствената си воля и така не допускат осъществяването на Неговата мечта за народа. „Изкушението на алчността съществува навсякъде”, предупреди папата. И за да задоволят тази своя алчност, злите пастири поставят непоносимо бреме върху плещите на другите, а самите те не искат да сторят нищо”.

 
„И ние също, в Синода на епископите, сме призвани да се трудим над Божието лозе”, продължи папата. „Сесиите на Синода не се свикват, за да се дискутират красиви цели и мъдри идеи, или за да се покаже кой е най-интелигентен. Целта на сесиите е полагане на грижи за Божието лозе, за да помогнат за реализирането на Неговата мечта, на Неговия план за хората”.

 
„В този случай” обърна внимание папата, „Господ иска от нас да се погрижим за семейството, което от самото начало заема важна част в Неговия план за човечеството”.

 
Той отбеляза, че всеки човек може да се изкуши да „присвои” лозето, воден от алчността – и тогава може да „осуетим” Божията мечта и да не допуснем да се оставим на водачеството на Св. Дух – Духът, който „ни дава мъдростта, по-голяма от знанието, и който ни позволява да се трудим щедро, с автентична свобода и смирено творчество”.

 
„Братя мои, за да се потрудим добре и да се погрижим за лозето, сърцето и съзнанието ни трябва да бъдат концентрирани върху Исус Христос, защото както казва св. Павел, „Божият мир надвишава всеки ум.


 
„Тогава”, отбеляза папата, „нашите мисли и планове ще съответстват на Божията мечта - да носим святост на Неговите хора, които ще принесат плод в Царството небесно”.

 

Източник: www.zenit.org
Снимки: www.news.va