Католическа Църква

IV ЕВРОПЕЙСКИ ПРАВОСЛАВНО – КАТОЛИЧЕСКИ ФОРУМ В МИНСК

На 2 юни, в Минск, Белорусия, беше открит IV-ият Eвропейски православно-католически форум, организиран от Съвета на европейските епископски конференции (CCEE) и Вселенската патриаршия, със съдействието на православните Църкви в Европа.

 

Темата на срещата бе „Религия и културни различия” и в нея участваха 12 представители на православните Църкви и също толкова делегати от католическа страна.

 

Сред православните участници бяха: митрополит Иларион Волоколамски от Московската патриаршия, митрополит Генадиос от Сасима от Вселенската патриаршия, митрополити от Сърбия, Румъния, Гърция, Грузия и др.

 

От католическа страна присъстват председателят на Съвета на европейските епископски конференции, кардинал Петер Ердьо, кардиналът на Сараево Винко Пулич, архиепископ Паоло Пеци от Москва и епископи от цяла Европа.

 

„Разсъждавахме заедно как по християнски начин може да се уважи това богатство, което се вижда в различните култури на европейските народи” – сподели кардинал Ердьо, който заедно с митрополит Генадиос е председател на форума, провеждащ се при закрити врата. „Нашата религия не обезличава различните култури, а подпомага всички за по-доброто развитие на отделните елементи на тази култура”. „В Европа – продължава кардиналът – мирното съжителство, постигнато с общи усилия е много важна цел”. Според кардинал Ердьо сред предизвикателствата пред християните в Европа са: „секуларизацията, особено в посткомунистическите общества, където има културни празнини. За да се предотврати това е важна християнската вяра, която да дава ориентири за човешкото и обществено съжителство в уважение към другите”.

 

Форумът се проведе след пътуването на Римския папа Франциск в Светите земи и срещата му с Вселенския патриарх Вартоломей. „Това е още едно доказателство за нашите отлични отношения с Вселенската патриаршия – подчертава кардинал Ердьо. Срещата завърши на 5 юни със заключителен документ, който ще бъде представен официално пред медиите.

 

Източник: СИР