Католическа Църква

ОТГОВОРИТЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК НА ВЪПРОСИТЕ НА ЖУРНАЛИСТИ НА ВРЪЩАНЕ ОТ СВЕТИТЕ ЗЕМИ

На връщането от своето посещение в Св. земи по време на полета от Тел Авив до Рим, папа Франциск отговори на въпросите на журналистите, които го придружаваха по време на пътуването, като в разговора бяха засегнати широк кръг от въпроси.

 

Посещението в Св. земи и поканата за молитвена среща във Ватикана към  Шимон Перес и Махмуд Абас
Най-автентичните жестове са тези, които не са предварително подготвени. Мислих си да предложа организирането на такава молитвена среща по време на моето посещение,  но има множество логистични проблеми, с които всеки трябва да се съобрази, затова не беше лесно нейното организиране. Помислих за такава среща и накрая реших да отправя тази покана. Това ще бъде молитвена среща, тя не си поставя за цел да бъде среща за посредничество. Ще се помолим с двамата президенти, защото молитвата е важна, тя помага. А след това всеки един ще се завърне у дома. Ще присъства един равин, един мюсюлмански духовник и аз.


 

 

Насилието над малолетни
В момента има трима епископи, които са обект на разследване – вината на един от тях вече е доказана и сега се обсъжда наказанието, което да му бъде наложено. Няма да има привилегировани.... Не може свещеник да предава по този начин Тялото Христово, защото той трябва да води това дете, момче или момиче, към светостта, а те се доверили на този свещеник. А вместо да ги води към светостта, той ги насилва. Това е много сериозно. По аналогия, това е като да служиш черна литургия. От този човек се очаква да води другите към светостта, а вместо това той ги натоварва с проблеми, които ще го съпровождат през целия им живот. След няколко дни ще отслужа меса в Санта Марта с пострадали от такова насилие, ще се срещна с тях... Трябва да се придвижим напред по този въпрос, като проявяваме нулева толерантност.



 

Противоречие между бедната Църква на лишенията и финансовите скандали
В Евангелието е казано как Господ Исус веднъж споделил на своите ученици, че скандалите са неизбежни, защото ние сме хора и грешници. Скандали ще има. Важното е да се опитваме те да бъдат по-малко. Икономическата администрация изисква почтеност и прозрачност. Двете Комисии, едната, което се занимава с Банката на Ватикана (IOR) и Комисията, която изучава като цяло Ватикана, са предали своите заключения, и сега министерството - Секретариатът по икономическите въпроси, воден от кардинал Пел, ще проведе реформите, предложени от двете комисии. Струва ми, че в IOR вече са били закрити около 1600 сметки на хора, които нямат право да имат сметки в нея. IOR съществува, за да помага на Църквата, в нея сметки могат да имат епископите, служителите във Ватикана и техните вдовци или вдовици, откъдето да получават своите пенсии. Никой друг няма право да има сметки в нея. Тя не банка, отворена за всички.



 

Европейските избори
Има една ключова дума – безработицата. Това е сериозният въпрос. А той е сериозен, защото гледам на него по този начин – като го опростявам. Живеем в глобална икономическа система, която поставя в центъра парите, а не човека. Истинската икономическа система трябва да е концентрирана върху мъжете и жените, върху хората. Тази икономическа система, която днес поставя парите в центъра, има нужда от различни стратегии за „изхвърляне”, за да може да поддържа равновесието в себе си. Както се вижда от ниската раждаемост в Европа, децата са пренебрегвани, а възрастните са изоставяни.



 

Стабилен и траен мир в Йерусалим
Позицията на Католическата църква по този въпрос се основава на религиозна гледна точка – това да бъде град на мира за трите религии. Конкретните стъпки за постигането на този мир трябва да бъдат намерени по пътя на преговорите. Възможно е по време на преговорите да се реши той да бъде столицата на едната или на другата държава, но да предлагам подобно нещо би било лудост от моя страна. Това са хипотези, а аз не се чувствам компетентен да кажа, какво точно трябва да се направи. Вярвам, че е необходимо да се преговоря честно, с братско чувство и голямо доверие. За този подход е нужна смелост и се моля двамата лидери, двете правителства, да имат смелостта да поемат по този път. Това е единственият път към мира.

 

 

Целибатът сред свещениците
В Католическата църква има женени свещеници – сред гръкокатолиците, коптските католици, тези от източните обреди. Целибатът не е въпрос на догма, а на правило, което аз високо ценя, защото вярвам, че то е дар за Църквата. Но след като този въпрос не е догма за Църквата, вратата винаги ще бъде отворена.

 




Отношения с Православните църкви
С патриарх Вартоломей говорихме за единството, което градим, говорейки заедно. Единството не може да бъде установено на конгрес по богословие. Той потвърди, че Атинагор е казал на Павел VІ: „Да вървим напред заедно, спокойно, да изпратим всички богослови на един остров, където да дебатират помежду си, а ние да напредваме в живота”. Има много неща, които можем да извършим, за да си помогнем взаимно. Например, по отношение на църквите. В Рим, а и в много други градове, много православни посещават католическите църкви. Друго нещо, за което стана дума и което може да бъде обсъдено на Всеправославния събор, е датата на Великден, защото звучи малко смешно някой да каже: „Кога е възкръснал Христос за теб? За мен възкръсна миналата седмица” Да, датата на Великден е знак за единство... Говорихме също за екологичните проблеми и необходимостта за съвместни действия по този въпрос.


 


Предстоящите пътувания и проблемите на християните в Азия
По отношение на Азия, са планирани две пътувания – едно в Южна Корея, за срещата с младежите от Азия, след това, на следващия януари – двудневно пътуване до Шри Ланка, а после и до Филипините, за посещението на областта, пострадала от тайфуна. Проблемът с липсата на свобода на богослужение се отнася не само до някои азиатски страни, но и за други страни по света. Не всички страни имат религиозна свобода. В някои държави е установено определено равнище на контрол, а други са възприели мерки, които водят до истинско преследване на вярващите. Има мъченици! В наше време има мъченици, християнските мъченици, както католици, така и некатолици. На някои места е забранено да носиш кръст или да имаш Библия, забранено е да преподаваш катехизис на децата.

 



Абдикацията от понтификата в случай на немощ и въпроса за почетния папа
Ще направя това, което ми каже Господ – ще се моля и ще търся Божията воля. Но не смятам, че Бенедикт ХVІ е уникален случай. Това се наложи, защото той вече не чувстваше сили и като смирен човек на вярата, той взе своето решение по един честен начин. Преди седемдесет години почти нямаше почетни епископи, а сега вече те са много. Какво ще се случи с почтения папа? Мисля, че трябва да гледаме на него като на институция. Той отвори една врата, вратата на почетните папи. Дали ще има други? Само Бог знае. Но врата е отворена и мисля, че всеки Епископ на Рим, всеки папа, който чувства, че силите му намаляват – тъй като сега живеем много по-дълго, трябва да си зададе същите въпроси, които си е задал и папа Бенедикт.

 

 

Беатификацията на папа Пий ХІІ
Казусът на Пий ХІІ е открит. Но няма чудо, а ако няма чудо, не може да се върви напред.

 

 

Синодът за семействата и въпросът за разведените второбрачни
Синодът през октомври ще бъде посветен на семейството и проблемите, с които то се сблъсква – богатството и днешното му състояние. Не харесвам факта, че много хора, дори в рамките на Църквата, казват как този Синод ще бъде посветен на разведените второбрачни хора, сякаш проблемът може да бъде сведен до конкретен случай – дали те могат да бъдат допускани до причастие или не? Проблемът е много по-широк. Днес, както всички знаем, семейството е в криза и тази криза е глобална. Младите хора вече не искат да се женят или предпочитат просто да живеят заедно, бракът е в криза, следователно и семейството. Проблемът на семейната пастирска грижа е много широк. Папа Бенедикт веднъж три пъти повтори нещо много важно за семейството – необходимо е да изучаваме вярата, с която всяка личност подхожда към брака и да обясним, че разведените не са отлъчени, макар и често към тях да се отнасят по този начин.


 

Реформата на Римската курия
Съветът на осемте кардинали изучава конституцията Pastor bonus и Римската Курия. Вече са направени консултации с много хора, включително и в Курията, като все още той изследва конкретни въпроси, като тези за обединяването на различните дикастерии в организация, която се движи в една посока. Един от ключовите въпроси е икономическият, затова е необходимо да се работи в сътрудничество с Държавния секретар. Препятствията са същите, които се появяват при всеки такъв процес. Много важно е правилното планиране на подхода, убеждаването. Някои хора не виждат това достатъчно ясно, но всяка реформа има нужда от тези стъпки. Но аз съм доволен, това е истината.

 



Източник: Vatican Information Service