Католическа Църква

СВЕТИЛИЩЕТО В МАЛКО ТЪРНОВО БЕ ПОСВЕТЕНО НА СВЕТИ ЙОАН ПАВЕЛ II

В неделя, 25 май, Апостолическият екзарх монс. Христо Пройков посвети светилището в Малко Търново на Свети Йоан Павел II, Папа Римски. „Тук се пазят много спомени и реликви, свързани с папата – славянин – заяви пред catholic-bg.org владиката – папската шапка, която Светият Отец използваше по време на посещението си в България, както и мощи от кръвта на Папа Войтила. Затова приех с радост това желание на Отците Възкресенци и на верните от Малко Търново, светилището да бъде посветено и на свети Йоан Павел II.” Датата на обявяването – 25 май- също не бе избрана случайно – това е празникът на Дева Мария – покровителка на християнското единство – Дева Мария от Ченстохова, която досега беше единствен патрон на светилището. По време на посещението си у нас през 2002 г. Йоан Павел II короняса иконата на Дева Мария от Ченстохова от Малко Търново.

 

 

Тържествата започнаха още в събота вечер с молитвено бдение и продължиха в неделя, 25 май, когато с литийно шествие частици от мощите на Свети Йоан XXIII и Свети Йоан Павел II бяха пренесени до църквата. По време на архиерейската света литургия монс. Пройков посвети светилището и на Папа Йоан Павел II и даде на ректора на храма архимандрит Роман Котевич специалния декрет за събитието. Не беше забравен и другият Папа – светец - Йоан XXIII, който е бил два пъти в Малко Търново, през 1925 и 1934 г. Тази година, на 1 юни, се навършват 80 години от неговото последно посещение. Той е отсядал и в къщата, където днес живее отец Роман Котевич. Затова там бе поставена паметна плоча, открита от кмета на Малко Търново, Илиян Янчев и от монс. Христо Пройков.


 

„Това събитие беше замислено и като част от благодарствените инициативи по случай канонизацията на двамата папи – заяви монс. Пройков –  така си припомнихме уникалната атмосфера от този невероятен празник на вярата, който преживяхме преди малко повече от месец.” Екзархът добави, че „тогава особено националните медии проявиха голям интерес и дадоха един много добър, положителен отглас на събитието. Обикновените хора започнаха да се вълнуват повече от Католическата църква и от папите.” Според монс. Пройков, „доказателство за това е и увеличаващият се брой посетители на църквата на Сестрите Евхаристинки, посветена на „Свети Йоан XXIII” и намираща се върху терен, закупен от него за семинария, докато е бил папски представител у нас.”


 

Все повече поклонници и туристи, почиващи на Черноморието, посещават и светилището в Малко Търново. Пред Радио Ватикана отец Котевич заяви: „Много хора се спират тук на път за Турция, става дума предимно за поляци, но идват и немскоговорящи. Даже тази година очакваме редовни посещения на туристи от Австрия. Всички сте добре дошли тук, като у дома".
 

 

Ива Михайлова