Католическа Църква

ПОКЛОННИЧЕСТВОТО НА ПАПА ФРАНЦИСК В СВЕТИТЕ ЗЕМИ. ОСНОВНИ АКЦЕНТИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО В ПАЛЕСТИНА

Към палестинските власти: мирът ще донесе неоценими облаги за народите в региона и целия свят.

 
 
На 25 май сутринта папата отпътува с хеликоптер от нунциатурата в Аман и пристигна във Витлеем.

 
 
В президентския дворец във Витлеем Светият отец беше посрещнат от президента Махмуд Абас и от представители на палестинските християнски общности от Западния бряг и Ивицата Газа. След това той отиде в Голямата зала, където беше очакван от палестинските власти и от членовете на дипломатическия корпус, към които се обърна със следните думи:

 
 
„От десетилетия Близкият изток е известен с трагичните последствия от продължителния конфликт, нанесъл дълбоки рани, които трудно могат да бъдат излекувани. Дори когато насилието е спряло, климатът на нестабилност и липсата на взаимно разбирателство води до несигурност, нарушаване на правата, изолация и бягството на цели общности, конфликти, липса на храна и други страдания от всякакъв вид. Като изразявам близостта си до тези, които страдат най-много от този конфликт, бих искал да изкажа моето най-дълбоко убеждение, че е дошло времето да се сложи край на това състояние, което става все по-неприемливо. За доброто на всички е необходимо да се увеличат усилията и инициативите, насочени към установяване на траен мир, основан на справедливост, признаване на правата на всеки и на взаимната сигурност. Дошло е времето всеки един да намери сили в себе си и да покаже щедрост и творчество в служба на общото благо, смелост в подкрепа на мира, който да се основава на признаването на правото на съществуване и на двете държави, както и на тяхното право да живеят в мир и сигурност в международно признатите им граници.

 
 
Затова мога само да изразя дълбоката си надежда всички да се въздържат от действия, които противоречат на желанието за постигане на реално споразумение, както и че мирът ще бъде търсен неуморно, решително и последователно. Мирът ще донесе неоценими облаги за народите на този регион и на света като цяло. Затова той трябва да бъде търсен с решителност, дори и на всяка от страните да й се наложи да направи определени жертви”, подчерта той. „Моля се народите на Палестина и Израел и техните лидери да предприемат това пътуване към мира със смелост и твърдост, необходимо за всяко пътуване. Мирът, сигурността и взаимното доверие ще се превърнат в стабилна рамка, която да доведе до преодоляването и решаването на всички други проблеми и така ще даде възможност за балансирано развитие, което да бъде пример за другите кризисни точки”.

 
 
 
Месата на Площад „Менгер” във Витлеем
 
 
Сутринта папата отслужи евхаристийно богослужение на площад „Мангер” във Витлеем. По време на пътуването от президентския дворец във Витлеем до площада, папата слезе от колата и се помоли пред стената, която разделя Витлеем от Израел.
 
 
 
Месата беше посетена от президента на Палестина Махдум Абас, и от вярващи от Ивицата Газа и Галилея (Държавата Израел), както и много работници имигранти от Азия.

 
 
„Какво велико спокойствие и радост ни носи възможността за отслужване на Евхаристия на мястото, където Исус е роден”, възкликна папата. „Благодаря на Бог и на всички вас, които ме посрещнахте в моето поклонническо пътуване: на президента Махмуд Абас и представителите на другите граждански власти, на патриарх Фуад Туал и другите епископи и монаси в Светите земи, на свещениците, монасите, и на всички, които се трудят вярата, надежда и любовта да бъдат съхранени живи в тези свети земи; на вярващите, дошли от Ивицата газа и Галилея, както и на имигрантите от Азия и Африка. Благодаря за вашето посрещане.

 
 
„За съжаление в нашия свят, въпреки неговите високо развити технологии, много деца продължават да живеят в нечовешки условия, в периферията на обществото, в покрайнините на големите градове и в провинцията”, продължи той. „Твърде много деца продължават да бъдат експлоатирани, да са обект на лошо отношение, да бъдат поробвани, да бъдат жертви на насилие и нелегален трафик. Твърде много деца продължават да живеят в изгнание, като бегълци, да изчезват в морето, особено във водите на Средиземно море. Днес, като признаваме това, се чувстваме засрамени пред лицето на Бог, пред Бог, който стана дете. Затова трябва да се запитаме – какви сме ние, застанали пред детето Исус? Дали сме като Мария и Йосиф, които посрещнаха Исус и му отдадоха майчински и бащински грижи? Или сме като Ирод, който искаше да ги премахне? Не сме ли хора, които използват красиви и благочестиви думи, а в същото време се възползват от бедните деца, за да се обогатяват? Готови ли сме да се отдадем на децата, да си „загубим времето” с тях”? Готови ли сме да ги чуем, да се погрижим за тях, да се помолим с тях и за тях. Или ги пренебрегваме, защото сме прекомерно заети със собствените си грижи?”

 
 
 
 
Папата завърши с молитва към Светата Дева: „Мария, Майко Божия, ти, която го прие, научи ни и нас как да приемаме; ти, която боготвориш, научи и нас как да боготворим; ти, която Го последва, научи и нас да следваме. Амин”.


 
 
 
Папа Франциск покани Махмуд Абас и Шимон Перес във Ватикана да се помолят за мир

 
 
След края на богослужението, папата покани президентът на държавата Палестина Махмуд Абас и президента на Държавата Израел Шимон Перес да се срещнат във Ватикана, където заедно да се помолят за мир.

 
 
„Тук, на мястото на рождението на Принца на мира, бих искал да ви поканя, г-н президент Абас, заедно с президента Шимон Перес, да се присъедините към мен, за да отправим нашата искрена молитва за получаване на дара на мира. Предлагам дома си във Ватикана за място на срещата и на молитвата.”

 
 
„Всички искаме мир. Много хора го изграждат ден след ден чрез малки жестове и действия; много от тях изживяват страдания, но търпеливо ги понасят в усилието си да бъдат миротворци. Всички ние, особено тези, които служим на съответните народи – имаме задължението да бъдем инструменти и строители на мира, особено чрез нашите молитви. Изграждането на мира е трудно, но животът без мир е постоянно мъчение. Мъжете и жените от тези земи, а и от целия свят, всички те, искат от нас да изложим пред Бог техните надежди за мир”.

 
 
Източник: Vatican Information Service