Католическа Църква

БЛАГОДАРСТВЕН ПРАЗНИК ПО СЛУЧАЙ КАНОНИЗАЦИЯТА НА СВЕТИ ЙОАН XXIII, ПАПА РИМСКИ И СВЕТИ ЙОАН ПАВЕЛ II, ПАПА РИМСКИ

сутринта на 17 май 2014, в католическата енория в гр. Плевен бе отслужена тържествена благодарствена литургия по случай канонизацията на двамата папи Йоан XXIII и Йоан Павел II. На днешният ден се отбелязва и храмовият празник на енорията посветена на „Дева Мария от Фатима”.

 

 

Литургията бе отслужена от Н.Впр. монс. Петко, никополският епархиен епископ  в съслужение с Н. Впр. монс. Христо, апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, със свещеници от трите епархии на страната, заедно с представителя и временно управляващ посолството на Светия престол и Провинциала на отците конвентуалци дошъл специално за честването от Полша.

 

 

Групи поклонници от трите епархии придружени от различни монашески общности препълниха храма, а сред официалните гости бяха пратеници на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, лично кметът на града и представителни лица от областта, представители на дипломатическия корпус, на Българската академия на науките и поклонници от Полша.  

 

 

Светата литургия бе превърната в истинско духовно тържеството, благодарение на чудесната организация на отците конвентуалци, на енорията и хора на храма. Великолепни изпълнения на Детски хор „Звъника” и Общински хор „Гена Димитрова” украсиха неисказуемо празника, а прекрасните слова на двамата епископи, на кмета на Плевен проф. Димитър Стойков и проф. Светлозар Елдъров от БАН допълниха молитвената атмосфера с размисъл и гордост, за връзката ни с двамата светци.  

 

 

Литургията започна с внасяне на мощите на светите Папи Йоан XXIII и Йоан Павел II и бе последвана от освещаване на стенопис посветен на новите светци.