Католическа Църква

НАГРАДА „ШОФАР” ЗА КАРИТАС ЗА ЕТНИЧЕСКА И ВЕРСКА ТОЛЕРАНТНОСТ

Каритас получи престижната награда „Шофар” от организация Шалом” за „нейната грижа към нуждаещите се без оглед на религия и националност”, с което е допринесла за „етническата толерантност у нас”. „Бяхме избрани сред толкова много номинирани и това ще бъде още по-голям стимул за нас.” – заяви президентът на организацият монс. Петко Христов.

 

Каритас – България беше отличена с престижната награда „Шофар” на организацията на евреите „Шалом” за приноса й за етническата и верска толерантност в България. Отличието беше връчено по време на тържествената церемония на наградите „Шофар”, която се състоя в неделя вечер, 13 април, в Еврейския културен дом в София. На събитието присъстваха министърът на културата Петър Стоянович, много интелектуалци, университетски преподаватели, артисти и общественици, както и членове на еврейската общност в България.

 

Номинацията.

Каритас – България беше номинирана в категория обществена, политическа и публицистична дейност в името на етническата и религиозна толерантност заедно с журналиста Георги Коритаров, Деница Сачева за работата й с роми и бежанци, Янг Бари, също за помощта му към бежанците и издателство „Критика и хуманизъм”. При представянето беше изтъкнат ангажиментът на организацията да работи за едно по-хуманно общество и да помага на нуждаещите се също така да поемат отговорността сами да си помогнат. Наградата беше връчена на президента на Каритас – България, монс. Петко Христов, Никополски епископ, от Михайлина Павлова, главен редактор на вестник „Еврейски вести”.

 

Изказванията.

„Трябва да отбележим последователната грижа на Каритас за търсещите закрила и убежище, болните и възрастните, децата и младежите, жените в неравностойно положение и хората със зависимости, които намират при вас солидарност и милосърдие” – заяви тя. Павлова припомни „сложния казус, пред който бе изправена България през 2013 г.: да приеме хиляди бежанци, както и противоречивите реакции в обществото”. Затова в тази категория от „Шалом” бяха номинирани личности и организации, които „помагат на непознатите и различните”. От своя страна, монс. Петко Христов благодари сърдечно „за това, че Каритас бе избрана сред толкова номинирани” и заяви, че „въпреки, че работещите в организацията очакват награда само от Всевишния, това признание ще ги стимулира да работят в същия дух още по-самоотвержено.” След церемонията той сподели пред catholic-bg.org, че „се надява усилията на Каритас да бъдат оценени и от представителите на местната власт в съответните населени места, които да подпомагат нашата дейност, защото където има добро желание от общината, работите вървят, а където няма желание за сътрудничество, е по-сложно.”

 

 

Още от церемонията.

Това е единайсетото издание на наградите „Шофар” в България. Сред останалите наградени тази година, освен отличили се представители на еврейската общност, бяха фондация „Америкън джойнт” и Държавна агенция „Архиви”. На церемонията присъстваха също генералният секретар на Каритас – България, Емануил Паташев, отец Благовест Вангелов от Апостолическата екзархия и Богдан Паташев от посолството на Малтийския орден.

 

 

Шофарът е древен традиционен еврейски музикален инструмент, наподобяващ рог, който събужда душите и призовава към размисъл и разкаяние на греховете. Наградите са мини-макети на шофар, изработени от различни благородни метали и камъни. От „Шалом” подчертаха също, че връчването на наградите се провежда в навечерието на еврейския празник „Песах”, който възпоменава освобождаването на еврейския народ от Египет и връзката между поколенията.

 

Ива Михайлова