Католическа Църква

ПРЕДСТАВЯНЕ НА СЛЕДВАЩАТА СВЕТОВНА СРЕЩА НА СЕМЕЙСТВАТА

На 25 март в Прес офиса на Ватикана Архиепископ Винченцо Палия, президент на Папския съвет за семейството и Архиепископ Чарлз Джоузеф Чапут от Филаделфия, САЩ, представиха детайли относно осмата Световна Среща на семействата, която ще се проведе от 22 до 27 септември 2015 г. във Филаделфия, САЩ.

 

Президентът на Папския съвет за семейството разясни контекста, в който ще се проведе срещата, като обясни, че това се случва в един много важен момент от живота на Църквата, когато папа Франциск е фокусирал вниманието си върху темата за семейството – на тази тема беше посветена консисторията през февруари, тя ще бъде обсъдена на и предстоящия през октомври Синод. Други важни събития бяха семейното поклонничеството, извършено през изминалата Година на вярата на 26 и 27 октомври 2013 г., 11-та пленарна асамблея на Папския съвет за семейството, срещата на Светия отец със сгодени двойки от 14 февруари 2014 г., както и Папското послание за семействата – поредица от събития и инициативи, които съвпадат с обявяването от ООН на Година на семейството.

 

„Срещата във Филаделфия си поставя за цел да събере църквите на Америка и да насърчи участието на културите на различните народи от този голям континент – от Аляска до Тиера дел Фуего”, продължи прелатът. „Без съмнение фактът, че на Престола на Петър стои първият латиноамерикански папа, ще превърне това събитие в още по-многозначително...., а отправната точка и основните посоки на това пътуване са ни зададени от папа Франциск, който говори за „красотата на семейството и брака - тази толкова проста и толкова дълбока реалност, която съчетава радост, надежда, тегоби и страдания, както целия живот. Ще се опитаме да задълбочим нашето разбиране за богословието на семейството и за пастирската грижа, която трябва да упражняваме в днешния свят... Задачата ни е да покажем свещения Божествен план за семействата и да помогнем на женените двойки да изживеят този план с радост и да бъдем заедно с тях с пастирска грижа, изпълнена с мъдрост, смелост и любов”.

 

„Ето това ще направим, докато се подготвяме за срещата във Филаделфия – ще се съберем там, заедно със семействата по света, за да се обърнем към тях с пастирска грижа,     изпълнена с „мъдрост, смелост и любов”. Мъдростта ни е нужна, за да разберем това, с което се сблъскват днешните семейства, смелостта – за да се обърнем към множеството сложни проблеми на съвременността, а любовта – за да можем да окажем подкрепа за решаването на тези проблеми в светлината на Евангелието на семейството и на живота. Ще посветим нашата работа, изпълнена с мъдрост, смелост и любов, на множество въпроси – богословието на семейството, духовността и светостта в брака, еклесиологията и пастирската грижа за семействата, семейството в съвременната култура, имиграцията и семейството, семейството и икуменизма. Това са някои от основните насоки и областите в съвместна работа, на която ще се посветим с мъдрост, смелост и любов”.
 


Надяваме се на срещата във Филаделфия активно да се включат другите християнски църкви и общности и представители на другите световни религии, както и мъже и жени, които макар и да не са религиозни, са се посветили на това да донесат мир и добра воля на нашия свят. Нека нашето събиране, посветено на семействата, да помогне на всички народи да не забравят, че ние, човечеството, сме едно семейство и че заедно като семейство трябва да намерим пътя към истинското щастие”, завърши архиепископът.


 

Източник: Vatican Information Service