Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК: СВ. ЙОСИФ ПОМОГНА НА ИСУС ДА ПРЕУСПЕЕ ВЪВ ВЪЗРАСТ, МЪДРОСТ И ЛЮБОВ

По време на седмичната си обща аудиенция, проведена на 19 март 2014 г., папа Франциск изложи размислите си за св. Йосиф, чийто празник се чества на тази дата. Светият отец посвети своя катехизис на ролята на св. Йосиф като пазител на Светото семейство, която го превръща в пример едновременно за бащите и за възпитателите. В обръщението на папата се казва:

 

 

Скъпи братя и сестри, добро утро,
Днес, 19 март, отбелязваме празника на св. Йосиф, съпруг на Мария и закрилник на Вселенската Църква. Затова и посвещаваме този катехизис на него, тъй като той заслужава цялата ни благодарност и посвещение за грижите, които е полагал за Светата Дева и нейния Син Исус. Образът на Йосиф е образът на закрилника – това е неговата велика мисия, мисията да бъде пазител. Затова и днес бих искал да се спра на въпроса за закрилата от гледната точка на образованието и възпитанието. Йосиф е пример за подражание за възпитателите, той се грижи и подкрепя Исус в неговото преуспяване „в мъдрост и възраст и в любов пред Бога и човеците”, както се казва в Евангелието. Той не е баща на Исус – бащата на Исус е Бог, но той се грижи за Исус като истински баща и му помага да израсте. Как Му помага? Помага Му да преуспее в мъдрост, възраст и любов пред Бога.
 
 

 

Ще започна с измерението на възрастта – най-естественото измерение, което има отношение към физическо и психологическо израстване. Йосиф, заедно с Мария, полагат най-много грижи за Исус точно в това отношение, те „Го отглеждат”, грижат се да не бъде лишен от най-естествените неща, необходими за здравословното развитие. Нека не забравяме, че тези отдадени грижи са били полагани и в годините на изгнаничеството в Египет, когато те преминават през изпитанието да бъдат изгнаници – Йосиф и Мария, заедно с Исус бягат, заради заплахите на Ирод. А после, след като се завръщат в родния край и се установяват в Назарет, Исус дълго време живее със своето семейство. През тези години Йосиф научава Исус на неговия занаят, а Исус се научава от своя баща да бъде дърводелец. Така Йосиф Го отглежда.

 

 

Преминаваме към второ измерение на възпитанието – израстването в „мъдростта”. Йосиф е пример за Исус, учител в мъдростта, подхранвана от Словото Божие. Можем да си представим как Йосиф наставлява малкия Исус в Свещените Писания, как Го води в съботните дни до синагогата на Назарет. Йосиф отива заедно с Него, за да може Исус да чуе Словото Божие в синагогата.

 

 

И накрая, измерението на „любовта пред Бога и човеците”. Говорейки за Исус, св. Лука казва: „и благодат Божия беше върху Него.” (Лук. 2:40). И тук наистина ролята на св. Йосиф е по-ограничена, в сравнение с областта на преуспяването във възрастта и мъдростта. Но ще бъде дълбока грешка, ако си помислим, че един баща или една майка не могат да направят нищо, за да помогнат на децата си да израснат в Божията благодат. Да крепне във възрастта, в мъдростта, в благодатта – това е грижата, която Йосиф полага за Исус, като му помага да укрепва във всяко едно от тези три измерения, той Му помага да преуспява..

 

 

 

Скъпи братя и сестри,
Мисията на св. Йосиф със сигурност е уникална и неповторима, защото и Исус е напълно уникален. И все пак, грижата, която той полага за Исус, като Му помага да израсте във възрастта, мъдростта и благодатта, са пример за всеки възпитател, особено за всеки баща. Св. Йосиф е пример, който да бъде следван от всеки възпитател, от всеки баща, от всеки татко. Затова и поверяваме на неговата закрила всички родители, всички свещеници – които също са отци – а и всички, които са натоварени с мисията да бъдат възпитатели в Църквата и обществото. Бих искал да предам специалните си поздрави за днешния Ден на бащата към всички родители, всички татковци: поздравявам ви от все сърце! Има ли бащи на площада? Бащи, вдигнете ръцете си! Колко много бащи! Най-топли поздрави, най-добри пожелания за вашия празник! Моля се да получите благодатта, която да ви помогне да бъдете близо до вашите деца, да ги подкрепяте в тяхното израстване и да бъдете близо до тях! Те се нуждаят от вас, от вашето присъствие, от вашата близост, и любов. Бъдете за тях същите като св. Йосиф – закрилници на тяхното израстване във възрастта, мъдростта и благодатта. Пазители на техния път и възпитатели, които ги следват. Тази близост ще ви превърне в същински възпитатели. Благодаря за всички грижи, които полагате за вашите деца, благодаря. Най-добри пожелания за вас по повод този прекрасен ден на бащата, на всички бащи, присъстващи тук. Нека св. Йосиф ви благослови и закриля. Но много хора са изгубили своя баща, той си е отишъл, Бог го е призовал. Толкова много от хората на площада нямат баща. Затова нека се помолим за всички бащи на света, за живите татковци и за покойниците, за собствения ни баща, можем да направим това заедно, като всеки един си припомни собствения си баща, жив или починал. И да се помолим на най-великия от всички бащи – нашия Отец, с молитвата „Отче наш”.

 

 

И най-добри пожелания за всички татковци”

 

 

 

 Източник: www.zenit.org