Католическа Църква

ПО МОЛБА НА ПАПА ФРАНЦИСК, ПОЧЕТНИЯТ ПАПА ИЗГОТВИЛ КРИТИЧНИ БЕЛЕЖКИ ПО НЕГОВО ИНТЕРВЮ

Архиепископ Георг Геншвайн, частен секретар на почетния папа Бенедикт ХVІ съобщи, че папа Франциск е помолили своя предшественик да предостави своите бележки по интервюто, което папата даде пред йезуитското списание La Civilta Cattolica миналия август. Германският архиепископ, който е и префект на Папското домакинство, каза пред германския телевизионен канал ZDF, че след като интервюто е било публикувано през септември, папата му е дал текста на интервюто и му е възложил задачата да го предаде на Бенедикт ХVІ, с молба „да го прочете и да предостави своите бележки по казаното в него”.

 

Почетния папа е „написал домашното си”, сподели Архиепископ Геншвайн. „Съгласно молбата на своя предшественик, почетният папа прочете интервюто и изложи някои свои размисли и бележки върху определени коментари и въпроси, по които той смята, че има какво да се добави”.

 

Бенедикт ХVІ е „написал 4 страници”, сподели архиепископът, но допълни, че не може да разкрие тяхното съдържание, а само отбеляза, че те са били „определено интересни”.
Интервюто предизвика спорове, особено коментарите на папата за абортите,  контрацепцията и еднополовите „бракове”, за които той казва, че „не е необходими през цялото време да говорим само за това”.

 

Отец Антонио Спарадо, автор на интервюто, каза във вторник, че той е предал първото отпечатано копие от интервюто на папа Франциск в деня на неговото публикуване. А после Франциск е предал това копие на почетния папа Бенедикт.

 

Архиепископ Геншвайн добавя, че Франциск и Бенедикт „имат много добри отношения”, като добави, „очевидно по отношение на същността те имат пълно разбирателство”.

 

„Съществува видима и забележителна разлика в поведението, жестовете, подхода на Франциск към хората”, отбеляза той. „Този разлика не може да се каже, че е за добро или за лошо. Това е просто разлика, която съответства на облика на човека. Всеки папа внася в папството собствения си характер. А характерът е дар на благодатта и ако този характер е дар от Бога, можем да кажем само Deo gratias [да благодарим на Бог]

 

 

Източник: www.zenit.org