Католическа Църква

ДНЕС КАРДИНАЛ КАПОВИЛА, АРХИЕПИСКОП МЕСЕМВРИЙСКИ, ПРИЯТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ, ЩЕ ПОЛУЧИ КАРДИНАЛСКАТА ШАПКА ОТ КАРДИНАЛ СОДАНО

Днес, 1 март, в Сото ил Монте (Бергамо), в 16 часа, деканът на кардиналската колегия, кардинал Анджело Содано, ще връчи тържествено кардиналската шапка, пръстена и титлата на новия кардинал Лорис Франческо Каповила.


 
Кардинал Содано беше държавен секретар на Ватикана от 1991 до 2006 г. и е специален пратеник на Папа Франциск за случая.

 
Титлата, определена за кардинал Каповила от Папата, Света Мария в Трастевере, е една от най-древните и престижни кардиналски титли. Церемонията ще се състои в енорийската църква на Сото ил монте. След това ще има литургия, председателствана от кард. Содано. Предвидени са големи екрани, за да може всички да участват в тържеството, такива ще има както в близкия Параклис на мира, така и пред енорията в Сото ил Монте.

 
Поради напредналата си възраст, 98-годишният Каповила не можа да присъства на консистория във Ватикана миналата седмица. Той е бил дългогодишен секретар на Йоан XXIII и приемник на неговата архиепископска титла на Месемврия, старото име на българския град Несебър. (Кардинал Лорис Каповила е голям приятел на България, на Католическата църква и на българските епископи. б. ред.)

 
Източник: СИР