Католическа Църква

ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕПИСКОПИ ПО ВРЕМЕ НА СРЕЩАТА С ПАПА ФРАНЦИСК: „БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ПОСРЕЩА ВАШИЯ ПОНТИФИКАТ С ГОЛЯМА СИМПАТИЯ“

Свети Отче,
 
За нас, католическите епископи от България, е особена чест да бъдем повикани от Ваше Светейшество на визита ad limina още по време на първата година от избирането Ви за наследник на Свети Петър. Ваше светейшество, с вълнение искаме да Ви предадем радостта на всички нас, католиците, че цялото българско общество посреща Вашия понтификат с голяма и искрена симпатия. Щастливи сме също от факта, че именно тази година ще канонизирате двама Ваши предшественици, които са много близки до нашата страна: блажения Папа Йоан XXIII, апостолически делегат в България от 1925 до 1934 г., който остави незаличим спомен на святост, мъдрост и доброта не само между нас, католиците, но и сред православните и невярващите; и блажения Папа Йоан Павел II, първият папа, който посети нашата земя в повече от 1300 годишната история на България и обяви за блажени първите мъченици на нашата Католическа църква - един епископ и трима свещеници, убити по време на комунистическия режим.

Католическата църква в България е малка общност в една предимно православна държава. Имаме три епархии, две от западен обряд, Никополската епархия, водена от Н. Впр. монс. Петко Христов, Софийско-пловдивската епархия, водена от Н. Впр. монс. Георги Йовчев и Апостолическата екзархия за католиците от източен обряд, водена от мен. Дълго време живяхме под атеистичен режим, от който Църквата излезе много отслабена, но слава Богу жива. В момента преживяваме период на преход: много религиозни ордени, които в миналото работеха в България, се върнаха, дойдоха и нови; успяхме да възстановим и построим някои нови църкви и манастири; отново можем да провеждаме редовна пасторална дейност със семействата и с младежите и да имаме пак звания, българи свещеници, монаси и монахини.

Благодарни сме на Господа, че днес, Католическата църква в България има свободата да живее в синхрон със Светия Престол и да участва със скромните си сили в универсалния живот на Църквата. Настоящата година сме посветили по особен начин на молитвата за семейството и всеки ден в енориите и манастирите, след Светата литургия, се казва специална молитва. Ние, както и българското общество, със сигурност живеем под влиянието на импулсите на глобалния свят и на Европейския съюз. В България има много социални и икономически проблеми, расте неравенството в обществото, безработицата сред младите, нищетата сред възрастните и малцинствата, и нашата Църква, малка и бедна, е с бедните и малките, живее в периферията, с хората от периферията.

За България църковното дело на светите Кирил и Методий има особено историческо, културно и духовно значение. Щастливи сме, че те са съпокровители на Европа. Апостолическото посещение на папа Йоан Павел II в България беше точно по време на празника на светите братя и на славянската писменост, 24 май. По този повод, всяка година, по традиция, делегация с представители на държавата, църквата и културните среди се покланя на гроба на Свети Кирил в базиликата „Сан Клементе” в Рим, и се среща на аудиенция с Ваше Светейшество.

Свети Отче, в тези дни на посещение ад лимина на епископите от Католическата църква в България, с нас са молитвите на клира, на монасите и монахините и на всички наши верни, също така и на българите католици, които са извън страната. Заедно с тях, ние потвърждаваме нашето общение с Римския епископ, молим се за Вашите намерения и със синовна почит просим Вашия апостолически благослов.

 

                                    +Христо Пройков
                                    Апостолически екзарх
                                    Председател на епископската
                                    конференция в България

Ватикана, 13 февруари 2014 г.